Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prekinut test pilula protiv HIV-a

    Testiranje svakodnevne pilule, kao prevencije protiv zaraze HIV virusom na hiljadama afričkih žena, je obustavljeno jer se pokazalo da primenjeni lek nije ni od kakve koristi, objavila je danas neprofitna organizacija „Femili helt internešenel“.

    Pomenuta organizacija je pre dve godine započela testiranje leka „truvada“, kompanije „Gilead sajensiz“, na 3.900 žena u Keniji, Tanzaniji i Južnoj Africi, izveštava Rojters. Nedavno se, međutim, pokazalo da je u međuvremenu oboleo podjednaki broj žena koje su dobijale „truvadu“, kao i onih iz kontrolne grupe, koje su bile na placebu.

    Jedina razlika između dve grupe je bila u tome što su žene na „truvadi“ češće ostajale trudne nego one iz kontrolne grupe. Ovaj rezultat tim je više razočarao što je prošle jeseni jedno drugo testiranje pokazalo da je „truvada“ smanjila učestalost infekcije HIV virusom među homoseksulanim i biseksualnim američkim muškarcima za prosečno 44 odsto, a među onim ispitanicima koji su je najrevnosnije uzimali za čak 73 odsto.

    Ostaje da se razjasni da li ovaj lek, sastavljen od kombinacije „tenofovira“ i „!emtricetabina“, drugačije deluje na različite polove ili njegovo delovanje možda zavisi od toga da li je u pitanju normalni heteroseksualni odnos muškarca i žene ili analni između dva muškarca. Moguće je i da se učesnice pomenutog afričkog testiranja nisu uredno pridržavale ovog preventivnog tretmana, napominju stručnjaci.

    „Truvada“ je, inače, već u komercijalnoj primeni na tržištu SAD, a američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su nedavno domaćim lekarima preporučili da prepisuju ovaj lek svojim gej pacijentima.

    Prevencija „truvadom“ u SAD košta između 5.000 i 14.000 dolara godišnje, ali u nekim siromašnim zemljama, cena ove terapije može da bude i samo 140 dolara godišnje, jer se u njima primenjuje generička forma dotičnog leka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE