Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak kosi decu

    Od malignih bolesti u Srbiji godišnje oboli 350 mališana. Leukemija, tumori mozga, kičmene moždine i Hočkinov limfom bez milosti pogađaju decu! Prevencija, nažalost, ne postoji!

    Prema rečima dr Vesne Ilić, pedijatra dečjeg odeljenja na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, genetika, pol, a ni životna sredina nemaju skoro nikakav uticaj na nastanak malignih tumora kod dece. Tačnije, genetsku mutaciju i deobu ćelija ništa ne može da spreči.

    – To nisu nasledne bolesti i tek u retkim slučajevima genetika može da ima mali uticaj na nastanak, kao što su neki oblici retinoblastoma i osteosarkoma. Isto tako, obolevaju deca stara dve-tri godine, a to je suviše kratak period da bi spoljašnji faktori imali nekog uticaja. Kod nas, na Institutu najviše se leče deca obolela od tumora centralnog nervnog sistema, kostiju, oka, ali i druga maligna oboljenja. U zavisnosti od tipa, ovde se posle operacije dolazi na hemoterapiju ili zračenje – ističe dr Ilić.

    Najčešće maligno oboljenje kod dece, i to uzrasta od tri do pet godina, jeste akutna limfoblastna leukemija. Samo na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu godišnje dođe da se leči i do 40 novoobolelih mališana. Ni ovde nema leka kada je reč o sprečavanju. Ipak, kod skoro 60 do 90 odsto dece dolazi do potpunog izlečenja. I dok se lečenje sprovodi hemoterapijom, ne tako malom broju jedini spas predstavlja transplantacija koštane srži.

    Da je terapija dece sa malignim tumorima napredovala govori i podatak da je poslednjih 10 godina procenat izlečenja porastao za oko 20 odsto.

    – Kada je reč o tumoru centralnog nervnog sistema izlečenje ide i do 80 odsto, dok se maligna oboljenja kostiju kod dece leče u 60 odsto slučajeva. Sve zavisi od stadijuma bolesti u kojem je mali pacijent došao. Naše odeljenje godišnje primi oko 100 novih bolesnika, od kojih je najviše mališana sa tumorom mozga. Ipak i sa tim brojem naša zemlja po učestalosti obolevanja ne odskače od drugih zemalja u regionu.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE