Otkrivena nova "čudotvorna" svojstva jabuka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkrivena nova “čudotvorna” svojstva jabuka

  Sveobuhvatna istraživanja jabuka koja su obavili doktor Bahram Aržmandi i profesorka Margaret Siton sa Univerziteta Floride, u Sjedinjenim Američkim Državama, dokazala su da ovo voće ima istinski čarobna svojstva.

  Naučnici smatraju da je jabuka korisna ne samo zbog sadržaja mnoštva hranljivih vlakana, pektina i polifenola koji poboljšavaju lipidni metabolizam i sprečavaju nastanak proupalnih molekula.

  Novo istraživanje je po prvi put omogućilo procenu kardiozaštitnih efekata svakodnevnog konzimiranja jabuka žena u postmenopauzi.

  U eksperimentu je učestvovalo 160 žena starosti 45-65 godina, koje su bile podeljene u dve grupe u zavisnosti od dijete.

  Učesnice su godinu dana su u prvog grupi svakodnevno dobijale po 75 grama sušenih jabuka, a u drugoj istu količinu sušenih šljiva.

  Kroz tri, šest i 12 meseci na osnovu analize krvi, kod žena iz “jabučne” grupe utvrđene su zadivljujuće promene.

  Između ostalog, kod njih je za 23 odsto smanjen nivo lipoproteina niske gustine – “lošeg” holesterola u krvi.

  Više od toga svakodnenvo jedenje jabuka je doprinelo smanjenju koncentracije lipidnog hidroperoksida i S-reaktivnih belančevina.

  Istraživači priznaju da nisu očekivali da jabuke u toj meri utiču na nivo “lošeg” holesterola, budući da ovo voće povećava za samo četiri procenta koncentraciju “dobrog” holesterola .

  Izuzetno znacajno je i da dodatnih 240 kalorija dnevno, koliko su žene dobijale sa sušenim jabukama nije uticalo na njihovu kilažu. Naprotiv, u vreme eksperimenta dame iz “jabučne” grupe su smršale u proseku 1,5 kilogram.

  Gubitak težine naučnici vezuju za delovanje pektina iz jabuka, koji kod ljudi izaziva osećaj sitosti. Stručnjaci sa Floride uskoro će sprovesti opštenacionalno istraživanje, kako bi potvrdili dobijene eksperimentalne rezultate.

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE