Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko možemo da izdržimo bez vode?

    Čovek bez konzumiranja vode može da izdrži od 24 do 48 sati, a bez hrane najviše dva meseca, nakon čega mogu nastupiti ozbiljne komplikacije, ali i fatalan ishod, objašnjava načelnik Odeljenja za ishranu Kliničog centra Srbije (KCS) dr Jelena Gligorijević.

    „Neuzimanje vode posle tri dana može izazvati opasnu dehidrataciju, a lekari imaju zakonsku obavezu da ukažu pomoć osobi koja je ne konzumira, čak i ako ona to odbija“, objasnila je dr Gligorijević za Tanjug navodeći da se nakon 48 sati tečnost pacijentu mora nadoknaditi putem infuzije ili davanjem elektrolita.

    Kada je u pitanju izbegavanje hrane, sagovornica Tanjuga kaže da ljudski organizam može da izdrži nekoliko nedelja, a najviše dva meseca.

    Govoreći o simptomima koji se javljaju usled dužeg neuzimanja vode ona je rekla da se najpre može javiti jaka glavobolja, malaksalost, pad krvnog pritiska, a ubrzava se i rad srca, pa ako se voda ni tada ne uzme može doći do poremećaja rada vitalnih organa.

    „Potom može doći do gubitka svesti, a nakon toga osoba koja ne uzima tečnost može pasti u komu“, objašnjava Gligorijević dodajući da posle dva -tri dana neuzimanja vode može nastupiti smrtni ishod.

    Ona je ipak objasnila da ne mora nužno značiti da će osoba doživeti fatalan ishod posle tri dana bez tečnosti, jer mnogo toga zavisi od individualnih kapaciteta organizma.

    Prema njenim rečima, komplikacije najbrže nastaju kod dece i starih osoba, kao i onih koji imaju zdravstvene tegobe, dok zdrava i normalno uhranjena osoba može duže izdržati bez vode.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE