Kafkina pisma podelile Nemačka i Velika Britanija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kafkina pisma podelile Nemačka i Velika Britanija

  Više od sto pisama genijalnog Franca Kafke adresiranih sestri Otli, podelile su među sobom Nemačka i Velika Britanija, piše Gardijan (The Guardian) u broju od 5. aprila. Pisma su ranije čuvana u Bodlianskoj biblioteci Oksfordskog univerziteta i u nemačkoj arhivi.

  Tokom poslednje četiri decenije Kafkina korespodencija je čuvanja u Oksofordu, ali su pre godinu dana njegovi potomci izrazili nameru da kolekciju unikatnih tekstova slavnog pisaca prodaju na aukciji.

  Oksfordska biblioteka koja je pretendovala na puni komplet dokumenta, nije uspela da sva pisma odmah pripremi.

  Zato su saradnici arhiva nastojali da za kupovinu pisama zainteresuju privatne investitore, ali ni posle nekoliko pokušaja to im nije pošlo za rukom. Tada je Englezima priskočio u pomoć Književni arhiv Nemačke nudeći finansijsku podršku za polovinu kolekcije, ali iznos ponuđene sume nije naveden. Tajna je takođe i tačan spisak pisama koja će biti preneta u Nemačku.

  Da podsetimo. Franc Kafka je jedan od najslavnijih nemačkh i svetskih pisaca XX veka. Veći deo njegovog dela objavjen je posmrtno. Nema jednoznačkog tumačenja njegovog stvaralaštva : zastupnici različitih književnih škola, pravaca i poetika svrstavaju ga u moderniste, magične realiste, egzistencijaliste, majstore apsurda.

  Otla je inače jedna od tri mlađe Kafkine sestre kojoj je on često pisao. Zajedno sa ostalim dvema mlađim sestrama i Otla je u koncetracionim logorima u Poljskoj za vreme Drugog svetskog rata umorena od nacista.

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE