Ovas (Zob)
Iako je najlekovitija žitarica, nedovoljno se koristi za ljudsku ishranu. Poslednjih godina popularne su zobene pahuljice, koje su izuzetno hranljive, jer su u njima sačuvani svi prirodni sastojci zrna.
Zbog visoke sadržine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, joda, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, natrijuma, sumpora, fluora, aminokiselina, vitamina grupe B, K, H, E i karotina (provitamin A) kojima se podstiče rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, ovas je više lek nego hrana.
Obiluje lako svarljivim belančevinama, a ima i preko 20 esencijalnih aminokiselina. Takođe sadrži 7% masti bez holesterola. Pročišćava krv, leči šećernu bolest, žuč, jetru, leukemiju, gangrenu, bubrege, mokraćnu bešiku i kanale, razne upale, slezinu, jajnike, matericu. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne tegobe i unutrašnje organe.
Sprečava nagle skokove šećera u krvi
Zašto je danas dijabetes toliko rasprostranjen? Tome u velikoj meri doprinosi ishrana bogata šećerima. Pogotovo savremeni slatkiši i zašećerena pića puna „brzih šećera“ izazivaju nagle skokove glukoze u krvi iscrpljujući pankreas. Kakvu ulogu u tom procesu mogu imati ovsene mekinje? Ako smo u istom obroku konzumirali „brze šećere“ i ovsene mekinje, „brzi šećeri“ prvi završavaju proces varenja i dospevaju u tanko crevo, gde počinju da se resorbuju.
Ali, tad iz želuca u tanko crevo dospeju i ovsene mekinje, koje ne mogu da se svare, i koje su već upile dosta tečnosti i stvorile lepljivu masu nalik mreži. Za nju se lepi i glukoza koja je dospela u tanko crevo. Glukoza će se ipak na kraju resorbovati u krv, mada ne u tolikoj količini i ne toliko brzo koliko bi to bilo da nema ovsenih mekinja. Tako konzumiranje ovsenih mekinja u okviru obroka sprečava da dođe do naglog skoka glukoze u krvi.
Redovno konzumiranje ovsenih mekinja može da snizi „loš“ holesterol za 15 odsto – što je ravno dejstvu lekova koji se koriste u istu svrhu.
Samo jedna kašika ovsenih mekinja uz obrok omogućuje vam da pojedete manje, a da ipak budete siti.
RECEPT
– 4 kašike neljuštene zobi
Zob prelijte sa 1,5 litara vode i kuvajte 20 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa ringle, ostavite da se zob slegne, procedite i pijte čaj tokom dana. Možete da dodate malo limuna.