Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potražnja za zlatom na petogodišnjem minimumu

    Globalna potražnja za zlatom u trećem tromesečju je pala na najniži nivo u gotovo pet godina, čemu je posebno doprineo pad kineske potražnje za trećinu, objavilo je Svetsko veće za zlato (WGC).

    Ukupna potražnja za zlatom u navedenom je periodu je smanjena za dva odsto, na 929 tona, što je najniži nivo od četvrtog kvartala 2009, pokazali su podaci WGC, uz podatak da je Indija istisnula Kinu, ponovo zauzevši poziciju najvećeg svetskog potrošača zlata.

    U Kini je potrošnja na nakit smanjena za 39 odsto, a zabeležen je i 30-procentni pad ulaganja u zlatne poluge i kovanice, pa je ukupna potražnja pala za 37 odsto.

    Indija je u proteklom tromesečju kupila 225,1 tonu zlatnog nakita, novca i poluga. U Kini su te kupovine istovremeno iznosile 182,7 tona. U Indiji, kojoj je Kina 2011. preotela status vodećeg kupca u svetu, u trećem kvartalu je potražnja za zlatnim nakitom porasla čak 60 odsto.

    "Naše prognoze za celu godinu ostaju nepromenjene i za Kinu i za Indiju. Očekujemo da će potražnja u obe zemlje biti između 850 i 950 tona, rekao je glavni analitičar u Svetskom veću za zlato Alistair Hewitt.

    Očekujemo da će potražnja za zlatom ostati više-manje na prošlogodišnjem nivou, u rasponu od 4.000 do 4.100 tona, kazao je Hewitt.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE