Istraživači otkrili zbog čega hladno pivo ima bolji ukus
Pivo zapravo ima bolji ukus kada se servira u, recimo, smrznutoj krigli, prema studiji koja je nedavno objavljena u naučnom časopisu Matter.
Istraživači sa Kineske akademije nauka otkrili su da alkoholna pića imaju više ili manje ukus ,,nalik etanolu“ na različitim temperaturama.
Oni su saznali da temperatura tečnosti menja način na koji se formiraju voda i etanol (ili alkohol) – stvarajući klastere u obliku lanca ili piramide na molekularnom nivou, što zauzvrat utiče na ukus pića.
Pri niskim koncentracijama, alkohol formira više struktura u obliku piramide oko molekula vode. U većim koncentracijama, alkohol počinje da se ređa u lanac.
Konkretno, bilo je primetno povećanje lančanih struktura u pićima sa 5 odsto do 11 odsto alkohola kada se serviraju na 41°F – poput piva.
Tipično, svetla piva imaju između 4 i 5 odsto alkohola, dok obična imaju između 5 i 6 odsto.
„Na niskoj temperaturi, tetraedarski (u obliku piramide) klasteri su u malim koncentracijama. Zato pijemo hladno pivo“, rekao je glavni autor i naučnik Lei Jiang.
Slučaj hladnog piva nije jedini koji istraživači dovode u pitanje
Generalno, stručnjaci su saglasni da je intenzitet mamurluka više određen time koliko je neko popio i brzinom kojom konzumira, piše New York Post.
Bez obzira na ukus hladnog piva, alkohol može da izazove dehidraciju, loš san, glavobolju, lupanje srca, stomačne probleme, mučninu i povraćanje, kao i upale u jetri, pankreasu, mozgu, gastrointestinalnom traktu i u drugim organima. Telo se bori da izbaci toksine i povrati hranljive materije.
Ali život je prekratak da bismo pili toplo pivo.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife
Foto: Pexels, Pixabay