Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zvanična ocena Srbije: Umereni rizik poslovanja i stabilan rejting

  Rejting agencija Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet, DiB) u decembarskom izveštaju Srbiju i dalje svrastava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom i procenjuje da će ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 1,9 odsto.

  Istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Madjarska, Makedonija, Albanija i Rumunija. Bolji rejting u regionu ima Slovenija koja je okarakterisana kao zemlja blagog rizika. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja veoma visokog rizika.

  Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

  Po oceni analitičara DiB, u Srbiji je u trećem kartalu ubrazan privredni rast, na 2,1 odsto na godišnjem nivou, za šta je najzaslužnija državne potrošnje posle budžetskog suficita od 44,2 milijarde dinara u prvoj polovini godine (u poredjenju sa planiranim deficitom od 40 milijardi dinara), i planovima za stimulisanje ekonomije pokretanjem različitih programa kratkoročnih javnih radova.

  „Ipak, stopa rasta u trećem kvartalu je niska, uglavnom zbog usporavanja privatne potrošnje, u trenutku kada EU ostvaruje snažan rast i što je obezbedilo pozitivan efekat prelivanja izvoza na Balkan. Kao rezultat toga, malo je verovatno da će ovogodišnji rast BDP premašiti 1,9 odsto“, navodi se u izveštaju DiB i predvidja da će rast BDP-a u Srbiji u 2018. godini biti tri odsto, a 3,3 odsto u 2019.

  Ocenjeno je da je glavni razlog jačanja dinara kratkoročni priliv investicionog kapitala koji je privučen relativno visokim stopama prihoda na državne obveznice, ali da je malo verovatno da će se ta situacija nastaviti.

  „Evropska centralna banka će uskoro početi sa strožijom monetarnom politikom što će podići vrednost evra, a Narodna banka Srbije neće dozvoliti da dinar ostane jak na neodredjeno vreme, zato što bi to naškodilo srpskom izvozu i rizikovalo da inflacija padne ispod minimalnog praga od 1,5 odsto“, procenio je DiB.

  DiB je najveća i najstarija bonitetska kuća na svetu, a u Srbiji je zastupa kompanija Bisnode.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE