SPORT nas je naučio ovim životnim lekcijama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SPORT nas je naučio ovim životnim lekcijama

  Olimpijske igre su uveliko počele, a novinski naslovi nižu se neverovatnom brzinom sa lošim kritikama i pohvalama na račun sportista širom planete. I dok sedimo ispred ekrana sa činijom grickalica u krilu, i pratimo najbolje kako ostavljaju srce na terenu, evo čemu oni mogu da nas nauče:

  Poraz od nas čini pobednike

  Koliko god nam se činilo da se ceo svet srušio kada doživimo neuspeh, uvek treba imati na umu da možda baš u tom trenutku leži naša najveća životna šansa. Od poraza, prvenstveno, mnogo možemo da naučimo. On nam pokazuje gde smo pogrešili, gde nismo bili dovoljno dobri i šta je to što još moramo još da učimo kako bismo postigli željeni uspeh. U porazu se, takođe, krije ta iskra inata i odlučnosti da se taj loš osećaj više nikada ne ponovi. Neuspeh nam pokazuje koliko smo blizu uspehu bili. Setite se čuvenog citata najpoznatijeg svetskog košarkaša Majkla Džordana (Michael Jordan) koji je više puta izjavljivao da se ne plaši neuspeha:

  Propustio sam više od 9.000 pogodaka u svojoj karijeri. Izgubio sam skoro 300 utakmica. Čak 26 puta mi je bilo povereno da osvojim poen za pobedu, a ja sam ih promašio. Doživljavao sam neuspehe iznova, iznova i iznova u životu. I zato sam uspeo!

  Ako nemate cilj, nemate igru

  Kao i sport, život vam najbolje ide kada imate jasno definisane ciljeve. Kao što u sportu uvek gađate u metu, idete ka košu, golu ili cilju, kako biste postigli pogodak i ostvarili pobedu, tako treba da radite u životu. Stoga je od izuzetnog značaja da znate šta su zapravo vaše želje i šta vas ispunjava. Kada imate jasno definisanu metu lakše ćete napravi strategiju kako da pogodite u sredinu. To saznanje će svu vašu energiju usmeriti ka tome.

  Budite zahvalni na konkurenciji i preprekama

  Konkurencija nije nešto što treba da nas zaplaši i nešto prema čemu treba da imamo negativan stav. Dokle god imamo konkurenciju mi ne prestajemo da se borimo. Konkurencija i prepreke nas čine boljima. Uz njih ćemo biti uvek spremni. Iskoristite ih tako što ćete učiti na njihovim greškama. I, zahvaljujući njima, shvatite da niste najbolji i jedini. Zahvaljujući njima velike su šanse da ne postanete ohola osoba.Uspeh nije samo popeti se na tron već i na njemu ostati. Spoljni faktori čine da neprekidno radimo na sebi.

  Rodžer i Rafa razlog su mog napretka!Novak Đoković

  Budite hrabri i rizikujte

  Velike visine, brzine, snažni udarci, strme staze i snažni protivnici samo su neki od strahova sa kojima se suočavaju sportisti. U životu je retko tako ali svako od nas gaji određene strahove. Pobedite sebe da biste pobedili ostale. Suočite se snažno sa onim od čega zazirete i hrabro uđite u igru zvanu život. Bitke se ne dobijaju pod maminom suknjom. U presudnim situacijama pokažite svoju snagu i neustrašivost koju svi imaju u sebi. Rizik je deo pobede. Mnogi sportisti nadmašuju svoje limite i rizuju povrede i poraze kako bi zadali odlučujuć poen. Šta ste vi spremni da rizikujete za svoj cilj? Setite se reči najvećeg borca svih vremena Muhameda Alija (Muhammad Ali):

  Ko nije dovoljno hrabar da rizikuje neće postići ništa u životu.

  ’Utakmica se igra 90 minuta’

  Morate istrajati do kraja ili nemojte počinjati. Kada se spremate za postizanje nekog cilja dobro razmislite i izračunajte koliko će to vašeg zalaganja zahtevati. Ne smete osustati kada vam je teško. Naročito ne pred kraj. Dok u životu uvek možete da odustanete, fudbaleri moraju da daju maksimum tokom trajanja čitave utakmice. Učite na tom primeru. Ponekad ne znate koliko možete i sumnjate u sebe, ali ukoliko vaš cilj sebi predstavite kao moranje, može se desiti da iznenadite sami sebe. Igru dobija onaj čije su misli najstabilnije. Zato pred kraj, kada drugi stanu, vi krenite jače nego ikada.

  Samo svakodnevno zalaganje donosi veliki uspeh

  Sportisti se ne pojave samo na takmičenju i zablistaju odjednom. Iza njih su godine i sati provedeni u treningu, motivaciji i samoispitivanju. Oni znaju da je jedini način da budu dobri u sportu kojim se bave, da svakoga dana vežbaju i daju deo sebe, kako bi na kraju videli rezultat svakodnevnog odricanja. Nema ’kampanjskog učenja’. Evo jednog od saveta Bendžamina Frenklina kako da vi postanete sportista svog zanata:

  [preporucene_vesti ids=”242964″]

  Budite dobar čovek

  Olimpijske igre koje su u toku nam pokazuju da je sport jedna od retkih stvari u koju možemo da pobegnemo iz sveta skoncentrisanog na rat, novac, terorizam i tako dalje. Sportisti nam pokazuju da granice, rase i religije ne utiču na to da dva čoveka budu prijatelji i kolege. Sport je polje koje razlike čine jedinstvenim. Mnogi sportisti su poznati kao veliki filantropi i dobročinitelji.

  Ja neću promeniti svet. Vi nećete promeniti svet. Ali možemo da pomognemo – svi zajedno možemo da pomognemo.Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo)

  Ništa nije nemoguće

  Kada takmičenje počne uvek se zna ko su favoriti, ali koliko se puta dogodilo da neko nov, mlad, nepoznat odjednom baci sve u senku? Kao dokaz da ništa nije nemoguće hrabro istupaju paraolimpijci svih zemalja koji i dalje idu za svojim snom ostavljajući srce na terenu. Kao najbolji podstrek za sve koji i dalje sumnjaju, s ponosom ističemo devojku koja nikada nije odustala i koja je velika motivacija i uzor ljudima širom planete:

  [preporucene_vesti ids=”113283″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  Piše: D. Grujičić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE