Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žene još 170 godina neće biti ekonomski jednake sa muškarcima

  Napori da se umanje razlike između muškaraca i žena u platama i učešću u radnoj snazi usporeni su u prošloj godini do te mere da žene još sledećih 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost, upozorio je Svetski ekonomski forum (WEF).

  Statistike su još pre godinu dana prognozirale da bi se ekonomski jaz između polova mogao izjednačiti za 118 godina, ali napredak je usporen ili zaustavljen u mnogim zemljama širom sveta, istakla je švajcarska neprofitna organizacija WEF u godišnjem indeksu ravnopravnosti polova.

  Član izvršnog odbora WEF-a Sadia Zahidi u saopštenju navodi da prognoze odražavaju trenutno stanje napretka i služe kao poziv na akciju.

  Island i Finska zauzeli su najviše mesto među 144 zemlje u kojima je meren napredak u ravnopravnosti u obrazovanju, zdravlju, ekonomskim mogućnostima i političkom učešću.

  Slede Norveška i Švedska, a nakon njih je Ruanda koja je poboljšala ekonomsko učešće i jednakost dohotka te ima najveći udeo žena parlamentaraca u svetu, navodi WEF. Na dnu liste su Jemen, Sirija, Saudijska Arabija i Iran.

  Jaz u političkoj uključenosti, navodi se u izveštaju, posebno je izražen u Sjedinjenim Američkim Državama koje bi uskoro mogle da izaberu prvu predsednicu države, s obzirom da u većini anketa Hilari Klinton vodi ispred republikanskog kandidata Donalda Trampa, prenosi Jutarnji list.

  Izvor: Jutarnji.hr

  Foto: FreeImages

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE