Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto ruske firme sele posao baš u Srbiju?

  Ruske firme u sve većem broju posao sele u Srbiju, a najbrojniji su IT-ijevci.

  Od izbijanja rata u Ukrajini do polovine maja u Srbiji je registrovano 240 privrednih društava i 596 preduzetnika čiji su osnivači fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR).

  Uglavnom je reč o preduzećima koja se bave programiranjem, konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, a potom za konsultantske delatnosti u oblasti IT, kažu za BIZLife u APR.

  U top četiri pretežnih delatnosti, koje obavlja najveći broj registrovanih preduzetnika čiji su osnivači iz Ruske Federacije su računarsko programiranje, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije i specijalizovane dizajnerske delatnosti.

  Zašto bas Srbija?

  Najveći broj ovih privrednih subjekata ima registrovano sedište u Beogradu.

  U APR nemaju saznanja zašto se odlučuju da biznis nastave baš u Srbiji, budući da su registarski organ, koji obavlja administrativne postupke registracije i obezbeđuje jednake uslove za sve kako bi pokrenuli biznis u Srbiji.

  BBC je nedavno objavio da mnogi IT-ijevci iz Rusije kažu da su se na preseljenja posla u Srbiju odlučii upravo zbog lakšeg načina da dobiju papire i ostanu da žive ovde.

  Na sajtu ruske državne novinske agencije Ria Novosti, osim vesti iz zemlje i inostranstva, smenjuju se i oglasi stranih agencija koje nude pomoć za premeštanje biznisa u druge zemlje.

  Kako piše Danas, osnovna poruka koja se čita između redova je da to otvara mogućnost nastavka poslovanja, odnosno izbegavanja sankcija.

  Među ponudama su i konsultantske usluge vezane za poslovanje koje je objavilo udruženje “Dobrodošli u Srbiju”.

  U Rusiji se oglašava pomoć za premeštanje biznisa u Srbiju

  U oglasu stoji da poslovni tim, sastavljen od iskusnih međunarodnih bankara i korporativnih pravnika sa dubokim poznavanjem tržita Švajcarske, Andore i Letonije, pruža prilagođena poslovna rešenja koja Srbiju čine savršenim čvorištem za sve globalne poslovne potrebe klijenata.

  Navodi se i cena do 2.900 evra za osnivanje preduzeća i otvaranje ličnog bankovnog računa.

  “Strancima u Srbiji najpotrebnija je pomoć pri osnivanju pravnog lica i savetovanje vezano za funkcionisanje pravnog sitema naše zemlje. Najviše problema imaju sa razumevanjem jezika i navikavanjem na novi sistem”, rekli su za Danas u tom udruženju koje se posredovanjem u pokretanju biznisa bavi nešto više od četiri godine.

  Naglašavaju da, iako se u poslednja tri meseca povećao broj zainteresovanih iz Rusije i Ukrajine, najveći broj klijenata i dalje dolazi iz Kine, dok je Indija zemlja iz koje dobijaju najviše upita.

  Većinu klijenata interesuje viza, a u najvećem broju kontakt sa srpskim partnerima ostvaruju preko sajta.

  NAJEZDA ruskih firmi na Srbiju: Imamo li poslovnog prostora za njih?

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE