Zašto je Zapadni Balkan plodno tle za inovacije i preduzetništvo?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto je Zapadni Balkan plodno tle za inovacije i preduzetništvo?

  Na Zapadnom balkanu investiranje je i dalje u početnoj fazi, navodi ’Start Labs’. Preduzetnički ekosistem u svakoj zemlji polako dobija oblik ali privatni sektor mora biti održiv i privući dalji kapital. Evo zašto je ovaj deo jugoistočne Evrope plodno tle za investicije i inovacije, po viđenju ovog sajta.

  Regionalni karakter

  Balkance odlikuje visok stepen strasti i energije, kao i hrabra odlučnost na suočavanje. Stav ’možemo mi to’ je ključna karakteristika ljudi ovog regiona, navodi se u tekstu. Ovo su bitne karakteristike za ranu fazu ulaganja. Ovo je prednost domaćih preduzetnika.

  Isplativost

  Visok stepen stručnosti po dobroj ceni je ono što pokreće ekonomiju ovog podneblja. Za ljude Zapadnog Balkana zaista se može reći da su ’value for money’. Zahvaljujući izraženim tehnološkim sposobnostima region cveta u tehničkim startapima i inovacijama.

  Apetit za rizik

  Veliki broj uspešnih preduzetničkih poduhvata pomogli su stvaranju kulture tolerancije rizika u celom regionu. Dugo se održava verovanje da su Amerikanci bolji preduzetnici, ali podaci govore da oni jednostavno više motivišu svoje državljane da se odvaže na prvi korak.

  Raspon sposobnosti

  Za razvijena tržišta je tipično da timovi za startape imaju mnogo članova od kojih je svako ekspert u određenoj oblasti. Kada je reč o jugoistočnoj Evropi preduzetnici i inovatori, zbog ograničenih resursa, imaju tendenciju da imaju pliće, ali šire znanje raznoraznih oblasti. Ovo je odlično kada je reč o početničkoj fazi kompanije.

   Plodno tle za inovacije

  Neophodnost stvara pogodno tle za inovacije u regionu, a on je deo Evrope koji vekovima mora da uradi ’više sa manje’.

  Dakle, ovo tržište predstavlja izazov. Prvenstveno investitori i preduzetnici imaju nedostatak zajedničkog jezika i razumevanja. Korporacijska kultura je i dalje u razvoju i pokretači posla ne razumeju kako i zašto industrija funkcioniše.

  Ovo tržište nije poznato po inovacijama ali određene brojke govore i u njihovu korist, kao i prepoznatljiva imena:

  Nordeus – deset miliona korisnika mesečno

  Frame – pokreće Windows aplikacije u pretraživaču

  Seven bridges – bioinformatički cloud

  Bellabeat – pametan nakit za žene

  Schneider Electric DMS – oko 30 doktora nauka radi na optimizaciji preko 70 mreža za električnu distribuciju na šest kontinenata

  U tekstu se takođe navodi da je naročito Srbija pogodno tle za inovacije kao i za poljoprivredu. Ima mnogo sunčanih sati i dobru zemlju.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: printscreen

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE