Avion, hrana

Zašto hrana ima drugačiji ukus kada letite avionom

Da li ste ikada razmišljali zašto hrana ima drugačiji ukus na visini od 30.000 stopa? Zbog suvoće vazduha u kabini, ljudi doživljavaju dehidraciju koja umanjuje svaku kap vlage koja je potrebna u našim nazalnim i bronhijalnim prolazima. Tada se naša čula ukusa i mirisa drastično menjaju tokom leta, izveštava Food & Wine.

Povrh dehidracije, viši vazdušni pritisak i nivo buke od 80 decibela plus takođe nisu prijatelji tim čulima. Tokom leta, kada avion dostigne visinu krstarenja, polovina vazduha koji udišemo dolazi iz atmosfere kroz koju avion leti, a druga polovina je filtrirani vazduh.

Uporedite to sa dnevnom atmosferskom vlažnošću u pustinji Mohave u Kaliforniji, koja se kreće između 10 i 30 odsto u zavisnosti od sezone, i shvatićete koliko je taj broj nizak.

Nema mnogo toga da se uradi u vezi sa promenama naših čula ukusa i mirisa na visinama u letu. I iako ćete možda moći da probate neke stvari, to verovatno neće biti isto kao kada ste na zemlji.

Na primer, slani i slatki ukusi su posebno slabiji na većim visinama — tako da, da biste podstakli čula, hrana koju dobijete u avionu će imati približno 20 odsto više soli u slanom jelu nego obično, kao i više šećera za desert.

Čarls Spens, eksperimentalni psiholog sa engleskog Oksfordskog univerziteta koji proučava kako određena okruženja i zvuci utiču na ukus, otkrio je da „nošenje slušalica za poništavanje buke zapravo može da poboljša ukus hrane i pića u vazduhu“.

Avion, hrana

Avion, hrana (Pixabay)

Eksperiment

Studija iz 2011. iz nemačkog poznatog Fraunhofer instituta organizovala je eksperiment u kojem su „putnici u letu“ sedeli na skučenim sedištima u komori pod pritiskom koja je dizajnirana da simulira nizak vazdušni pritisak u kabini aviona na 30.000 stopa.

Avio-kompanija Lufthansa, koja je naručila studiju, obezbedila je hranu učesnicima da jedu dok su izloženi buci motora aviona od 80 decibela i dok su njihova sedišta vibrirala kako bi simulirala turbulencije.

Studija je otkrila da su ukusi opisani kao gorki, kiseli i ljuti. Činilo se da je sok od paradajza bio imun na gubitak ukusa na nebu, piše New York Post.

Hrana (Pexels)

Testovi

Drugi testovi su pokazali da jedan skup ukusa, koji izgleda da ostaje konzistentan pod promenama nadmorske visine, jeste umami. On je osnovni ukus japanske kuhinje u koju su uključeni sosovi od soje, jakitori i pasta miso. Ovo je verovatno zato što jela sa umamijem obično imaju veći nivo natrijuma.

„Da nije bilo dosade koju mnogi osećaju dok lete, najbolja preporuka bi uvek bila da jedete na zemlji“, rekao je Spens.

Ali ako želite pristojnu hranu na nebu, odlučite se za nešto začinjeno ili slano, poput meksičke hrane ili sušija.

„Bilo šta sa umamijem, pa parmezan, pečurke, paradajz itd.“, objasnio je Spens.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay, Pexels

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE