Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zakon „uvodi“ upravnika zgrade, a „preti“ izvršiteljima i kaznama

  Novi Zakon o stanovanju, koji je usvojen na Vladi Srbije, podrazumeva da svaka zgrada ima svog upravnika, dok će kazne za neplaćanje održavanja biti do 50.000 dinara. Ako stanari ne mogu da izaberu jednog od komšija, u njihove zgrade će biti uvedena prinudna uprava.

  Svi stanari će morati da izdvajaju sredstva za održavanje zajedničkog objekta i plaćanje profesionalog upravnika, a onima koji to ne budu želeli na vrata bi mogli da zakucaju izvršitelji. Vlasnicima stanova koji ne budu plaćali mesečno održavanje zgrade preti kazna – od 5.000 do 50.000 dinara.

  Ovo su neke od glavnih odredaba novog Zakona o stanovanju, koji je usvojen na Vladi Srbije protekle nedelje, a do kraja novembra bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Akt je u prvoj polovini 2016. godine povučen iz skupštinske procedure na doradu.

  Predlagač zakona je Grad Beograd, a gradski menadžer Goran Vesić je rekao da se na taj način uvodi red u uređenje fasada, liftova i javnih krovova, pišu Novosti.

  Zakon će uvesti prinudnu upravu tamo gde nema sloge stanara, a upravnici će biti izabrani sa spiska Privredne komore Srbije, koja će biti zadužena za njihovu obuku, objašnjava pomoćnica ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković.

  PKS će organizovati polaganje testova i licenciranje osoba koje mogu da se bave ovim poslom. Poslovima profesionalnog upravljanja mogu se baviti privredna društva ili preduzetnici, koji imaju bar jednog radnika na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom.

  Koliko novca će stanari plaćati profesionalnom upravniku, zavisi od dogovora koji postigne većina vlasnika nekretnina. U Beogradu ima osam firmi koje se bave ovom delatnošću, a mesečna usluga po stanu košta od 200 do 350 dinara, pišu Novosti.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE