Deset godina uspešnog poslovanja Generali dobrovoljnog penzijskog fonda

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Deset godina uspešnog poslovanja Generali dobrovoljnog penzijskog fonda

  Deset godina nakon osnivanja Generali Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima povećalo je svoju imovinu na 9,3 milijardi dinara i ostvarilo tržišno učešće od 29%.

  „Ponosni smo na rezultate koje je ostvarilo naše Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima. Finansijski rezultati desetogodišnjeg poslovanja, uprkos neverovatno zahtevnom tržišnom okruženju, odražavaju posvećenost naših ljudi da održe obećanje dato klijentima. Generali stoji na čvrstim osnovama i spreman je da se takmiči i pobedi na današnjem visokokonkurentnom tržištu. Kao prvo Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima na našem tržištu, uložili smo veliki napor u razvoj industrije i širenje svesti o neophodnosti preuzimanja lične odgovornosti za štednju za starost“, istakao je Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija.

  Osnovano 2006. godine, Društvo upravlja fondovima Generali Basic i Generali Index, koji ukupno imaju oko 53.000 članova.

  Dobrovoljni penzijski fond Generali Basic ostvaruje pozitivan prinos: od osnivanja, ostvario je prosečan godišnji prinos od 9,93%. Prošle godine ostvario je prinos od 19,05%, što je najviši ostvareni prinos na nivou industrije. I u 2016. godini je fond Generali Basic nastavio poslovanje sa istim trendom i na kraju oktobra za svoje članove ostvario prios od 9,11%, takođe najviši u industriji.

  Dobrovoljni penzijski fond Generali Index, koji ulaže isključivo u evro indeksiranu aktivu, u poslednje 3 godine ostvario je prosečan godišnji prinos od 5,87%, a samo prošle godine 7,68%. Zaključno sa oktobrom ove godine, fond je za svoje čalnove ostvario prinos od 5,67%.

  „Trenutna situacija na tržištu je stabilna, a imovina fondova je u konstantnom porastu. Ono što moramo imati na umu je da je ova vrsta štednje potreba, a ne luksuz, posebno imajući u vidu situaciju sa javnim penzionim sistemom. Upravo zato smatramo da ima prostora za dalji razvoj industrije,” istakla je Nataša Marjanović, član Izvršnog Odbora Generali Osiguranja. „Od početka poslovanja svim članovima preporučujemo da malim uplatama u dugom vremenskom periodu obezbede svoje prihode za penziju. Na primer, član Generali dobrovoljnog penzijskog fonda koji je od 2006. godine počeo da uplaćuje maksimalni neoporezivi iznos i kojem je poslodavac uplaćivao isti iznos, danas na svom ličnom računu ima 1,7 miliona dinara, tj. gotovo 14.000 evra. Članovi koji su odmah prepoznali neophodnost i prednosti štednje u dobrovoljnom penzijskom fondu sada imaju veću ušteđevinu nego što su očekivali. Ponosni smo što nakon deset godina poslovanja možemo da kažemo da su svi naši članovi zadovoljni. Uz stabilan kurs i nisku inflaciju, naši članovi imaju i visoke realne ostvarene prinose,” zaključila je Nataša Marjanović.

  natasa-marjanovic-generali-osiguranje

  Dobrovoljni penzijski fondovi Generali Basic i Generali Index imaju jasno diferencirane investicione politike i različite mehanizme borbe protiv inflacije i depresijacije dinara. U dobrovoljnom penzijskom fondu Generali Index štedi se isključivo u evro indeksiranoj aktivi, dok se u fondu Generali Basic kombinuje ulaganje u evro indeksiranu aktivu sa ulaganjem u kvalitetne dinarski denominovane instrumente.

  Govoreći o planovima kompanije, Nataša Marjanović je istakla da podrazumevaju nastavak ostvarivanja značajnih pozitivnih prinosa za članove fondova, kao i održavanje nivoa uplata  klijenata, s obzirom na to da opšte mere štednje utiču na poslovanje čitave industrije. „S druge strane, očekujemo nastavak reformi državnog penzionog sistema. Produžetak radnog veka, trajne kazne za prevremeni odlazak u penziju i smanjenje grejs perioda za penzije biće dodatni podsticaj za mnoge građane i poslodavce da počnu da razmišljaju o uplaćivanju doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove.”

  Poslovanje dobrovoljnih penzijskih fondova strogo reguliše i kontroliše Narodna banka Srbije. Kroz striktna ograničenja u šta i koliko maksimalno društvo za upravljanje penzijskim fondom sme da ulaže zagarantovana je sigurnost ulaganja. Ova sigurnost, uz veliku javnost rada, doprinosi transparentnosti koja je potrebna za izgradnju poverenja, u proteklim vremenima često narušavanog, a bez kojeg je postojanje ovakvog proizvoda praktično nemoguće.

  generali-infografik-10-godina

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE