Vučković: Mali pomešao "babe i žabe"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučković: Mali pomešao “babe i žabe”

  Ako bi se računica gradonačelnika Beograda Siniše Malog, prema kojoj je dug prestonice 2013. godine bio 1,1 milijardu evra, prenela na državu, onda bi dug bio premašio 100 odsto bruto društvenog proizvoda.

  Tako član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković objašnjava, ili “razrešava” dilemu oko stvarnog duga Beograda iz 2013. godine.

  Vučković rekao je za N1 da je predsednik tog tela Pavle Petrović izneo tačne podatke da je dug Beograda na kraju 2013. bio oko 400 miliona evra, a da je do 2016. godine smanjen na oko 363 miliona evra.

  Kaže da Siniša Mali jeste imao dobre finansijske rezultate, ali da meša “babe i žabe”.

  Fiskalni savet je, prema rečima Vučkovića, kada je reč o dugu grada Beograda, izneo podatke Uprave za javni dug, koja je jedina nadležna institucija u Srbiji koja objavljuje podatke o javnom dugu.

  “I tamo je pisalo da je dug bio 412 miliona evra na kraju 2013, a 363 miliona evra na kraju 2016. Zapravo, gradonačelnik polemiše sa Upravom za javni dug, a manje sa nama. Od tih brojki treba poći, to je zvanična metodologija”, ističe Vučković.

  Kaže da ta metodologija ne može proizvoljno da se menja, i da ako bi se računica Siniše Malog prenela na Republiku, onda bi dug države bio preko 40 milijardi evra, odnosno preko 100 odsto BDP.

  Član Fiskalnog saveta kaže da je istina da je nova gradska vlast zatekla docnje i neplaćene obaveze. To, prema njegovim rečima, suštinski jeste dug, ali ne onako kako ga Uprava za javni dug tretira.

  Problem docnje ne može popeti dug grada na više od 500 miliona evra, a nikako na preko milijardu evra. Tu je reč o 50-ak miliona evra isplaćenih docnji, ističe on i dodaje da ostale komponente, kao što su kamate i obaveze javnih preduzeća ne mogu da se uključe u javni dug.

  “Treba reći da jeste gradonačelnik imao probleme, dobri potezi su povučeni, u ekonomskom smislu može da se diskutuje o kamatama i javnim preduzećima, ali u ovoj struci se zna šta je definicija duga, od toga treba krenuti, pa dalje objašnjavati građanima probleme, ne smeju se uključiti i babe i žabe, pa tvrditi da Fiskalni savet i Uprava za javni dug nisu u pravu”, ističe Vučković.

  Mali ne odustaje

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ne odustaje da je ukupan dug grada krajem 2013. godine bio 1,118 milijardi evra i dodao da to nije stvar metodologije, već stvarno stanje gradskog duga.

  Kako prenosi Kabinet gradonačelnika Beograda, reagujući na izjavu Pavla Petrovića da je javni dug grada krajem 2013. iznosio oko 400 miliona evra i da je smanjen za sto miliona, što je četiri puta manje nego što gradonačelnik navodi, Mali je rekao da je javni dug deo ukupnog duga, odnosno dug prema bankama, na šta treba dodati kamate, obaveze prema opštinama, javno-komunalnim preduzećima i obaveze komunalnih preduzeća.

  Kako je rekao, sva javna preduzeća dugovala su 336 miliona evra, jer grad nije plaćao obaveze vrtićima, školama, domovima zdravlja, koji onda nisu plaćali račune za struju, vodu, komunalije.

  “Ukupan sistem javnih preduzeća napravio je gubitak 2013. od dve milijarde dinara. Dobit tih preduzeća prošle godine bio je skoro 10 milijardi dinara”, rekao je Mali.

  On je dodao da je od 2003. godine grad vratio skoro 200 miliona evra kredita, a od toga 115 miliona glavnice i 85 miliona.

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE