Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić: „Slovenci dođite u Srbiju da ovde potrošite pare“

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, da je ekonomska saradnja u usponu, te da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, izuzimajući još neke segmente sukcesije.

  Vučić je na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije u Beogradu rekao da su dve vlade pokušale da pokriju sve sfere društvenog života, a da je ključ bio na političkim i ekonomskim pitanjima.

  Prema njegovim rečima, obim trgovinske razmene dve zemlje prošle godine je iznosio 870 miliona evra, a očekuje se da ove godine ta razmena, koja je u porastu između 12 i 16 odsto, pređe i prvu milijaru evra.

  Vučić je rekao da slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi, a da su ukupne investicije iz te zemlje 1,2 milijarde evra, ali i da prvi put i Srbija ima investicije u Sloveniji koje iznose 79 miliona evra.

  Kaže da ne investira samo Fruktal u Sloveniju, već i da u toj zemlji posluju i pojedini privatnici koji ulažu u turističke i ugostiteljske objekte.

  „Imamo pozitivne trendove što se rasta ekonomije tiče, ali imamo još prostora za napredak“, rekao je Vučić i dodao da je Slovenija zemlja sa kojom nemamo gotovo nikakvih otvorenih pitanja, izuzev pitanja sukcesije imovine, ali je, na primer, danas već rešeno pitanje Beogradske banke i Ljubljanske banke u Njujorku.“

  Dodao je da je bilo reči i o, za Srbiju veoma važnom, pitanju nezaposlenosti mladih, koja je kod nas 43 odsto, dok su Slovenci uspeli da je skinu na 16,2 odsto.

  „Premijer Cerar i ja smo o tome razgovarali i nasamo i naši timovi su razgovarali šta treba da uradimo, šta da naučimo, da bismo našli rešenje za taj problem“, rekao je Vučić.

  „Slovenci dođite u Srbiju da ovde potrošite pare,“ rekao je Vučić i pozvao građane Slovenije da posete Beograd tokom novogodišnjih praznika, jer Beograd, kako saznaje premijer, „sprema spektakularan program.

  Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da u odnosima Slovenije i Srbije nema ozbiljnijih otvorenih pitanja i da se „ono što je bilo uspešno rešava“.

  Cerar je rekao da Slovenija i Srbija imaju odlične političke i druge odnose i da ih zajedničkim sednicama vlada i saradnjom nadgrađuju.

  Cerar je rekao da se održavanjem zajedničkih sednica vlada otvaraju mogućnosti za jačanje saradnje u svim oblastima, dodajući da su na današnjem sastanku dogovoreni i naredni koraci u rešavanju pitanja sukcesiji SFRJ.

  Dodao je takođe da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu evrointegracija jer je Srbija važna za stabilnost Zapadnog Balkana, očuvanje mira i privredni razvoj u regionu.

  Cerar je rekao i da će se Slovenija kao članica EU zalagati da se u Briselu bolje sasluša mišljenje Srbije i drugih zemalja regiona u suočavanju sa migrantskom krizom.

  Izvor: BIZLife, Beta, Tanjug

  Foto: Beta, AP Darko Vojinović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE