Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU nakon Bregzita „proteruje“ engleski jezik?

  Nakon što Velika Britanija izađe iz Evropske unije, engleski neće više biti jedan od službenih jezika Unije, upozorila je predsednica Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta Danuta Hubner.

  Kao razlog Hubner navodi EU pravilo po kojem svaka zemlja članica ima pravo na korišćenje svog jezika kao službenog. Ali kada se dovrši proces Bregzita, engleski više neće biti jedan od 24 službena jezika, javlja politico.eu.

  „Imamo propis prema kom svaka EU država ima pravo da odabere samo jedan službeni jezik. Irska je izabrala galski (irski), a Malta je izabrala malteški, tako da imate samo Britaniju koja je izabrala engleski. Ako nemamo njih nemamo engleski“, objašnjava Hubner.

  Problem je u tome što je engleski dominantni radni jezik u evropskim institucijama, upozorava Hubner. Jedino moguće rešenje je da se propis jednoglasno promeni kako bi engleski ostao službeni jezik.

  Međutim, drugi EU izvor napominje da se sam propis iz 1958. može različito tumačiti. Dok engleska verzija propisa dozvoljava samo jedan službeni jezik svakoj državi, francuska verzija implicira da bi bilo moguće odabrati više od jednog jezika.

  Izvor: Index

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE