Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Više od 1.000 kamera u BG, pokrenuta peticija protiv biometrijskog nadzora

  Grupa pojedinaca i organizacija okupljena oko portala hiljadekamera.rs pokrenula je onlajn peticiju kojom se od Vlade Srbije, Skupštine Srbije i drugih nadležnih organa traži da bez odlaganja zabrane upotrebu tehnologije za biometrijski nadzor koji ugrožava prava i slobode graađana u javnom prostoru.

  Pokretači peticije u tekstu pod naslovom “Ne snimaj mi lice” zahtevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova punu transparentnost o kupovini i ceni ove tehnologije i upotrebi sistema koji se sastoji od hiljada kamera na ulicama Beograda.

  Kako se navodi, kampanja za zabranu masovnog biometrijskog nadzora u javnim prostorima evropskih gradova pokrenuta je u koaliciji sa Evropskom mrežom za digitalna prava (EDRi) i više evropskih i svetskih organizacija.

  „Širom Evrope policija, lokalne vlasti i privatne firme u tajnosti uvode intruzivne, eksperimentalne tehnologije koje mogu da prate, analiziraju i pretvaraju naša lica i tela u digitalne objekte dok se krećemo na javnim mestima. Sačuvajmo javni prostor u kom su naša prava, slobode i društvo zaštićeni“, navodi se u peticiji.

  Kako dodaju, pametne kamere za prepoznavanje lica postavljaju se na ulice Beograda bez učešća javnosti, bez razgovora o posledicama koje totalni nadzor može ostaviti na naše društvo.

  Popisano 1001 kamera u Beogradu

  „Instalacija sistema od početka se sprovodi u suprotnosti sa Ustavom i zakonima. Policija odbija da otkrije detalje sistema i koliko on košta građane Srbije. Ne objavljuje se ni potpuna lista lokacija na kojima su postavljene kamere. Građani su se sami organizovali i pod haštagom #hiljadekamera do sada popisali 1001 kameru na 469 lokacija u Beogradu“, naglašava se u peticiji.

  Podsećaju da su javni prostori “mesta za druženje i udruživanje, za susrete i proslave sa prijateljima, za političke rasprave,  za protest protiv nepravde”.

  “Sve ono što slobodno radimo u gradskim prostorima koji nam svima pripadaju, sada je pod pretnjom stalnog i sveobuhvatnog nadzora. Nikada ne bismo prihvatili da nas neko stalno prati, nadgleda i analizira ko smo, šta radimo, kada i gde se krećemo. Upravo to su procesi ovakvih biometrijskih tehnologija – pretvaraju svakog od nas u potencijalne kriminalce” ističu.

  Upozoravaju da istraživanja pokazuju da se ove tehnologije koriste za progon ljudi koji samo koriste svoje pravo da budu slobodni i anonimni na ulici.

  “Najmanje 15 evropskih država isprobalo je tehnologije biometrijskog nadzora, kao što je prepoznavanje lica u javnom prostoru. Sa druge strane u SAD, pet velikih gradova je zabranilo upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica.Vreme je da dignemo glas i zaštitimo javni prostor kao svoje demokratsko utočište” zaključuje se u peticiji objavljenoj na hiljadukamera.rs.

  Za sada imaju 8.170 potpisa, a cilj im je da dostignu 10.000.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE