Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Josip Broz Tito

  Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona $: Koliko je Srbija zaradila?

  Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije saopštilo je jutros da je zgrada bivše jugoslovenske ambasade na Petoj aveniji u Njujorku konačno prodata za 50 miliona dolara. Prema istom izvoru, Slovenija će od pomenute sume dobiti sedam miliona evra, dok će Srbija profitirati oko 10 milona evra.

  Prema Bečkom sporazumu o sukcesiji bivše SFRJ iz 2004. Hrvatska takođe ima pravo na svoj deo prodaje zgrade u Petoj aveniji, čije Ministarstvo spoljnih poslova ovom prilikom nije komentarisalo. Međutim, prema pismu sporazuma o sukcesiji, Hrvatskoj pripada 23,5 odsto sume dobijene prodajom diplomatske imovine Jugoslavije, pa će od prodaje te imovine u naš državni budžet biti uplaćeno 11,5 miliona evra.

  U obaveštenju slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova o završetku prodaje najvrednije nepokretnosti koja je bila predmet sukcesije bivše SFRJ u delu koji se odnosi na imovinu jugoslovenske diplomatije, napominje se da je zgrada je sagrađena 1905. godine, a da su je za potrebe Jugoslavije u leto 1946. godine kupili američki emigranti iz tadašnjih jugoslovenskih republika. Dodaje se da je za vreme Jugoslavije ambasada korišćena, osim za diplomatske aktivnosti u SAD, i za potrebe Misije tadašnje zemlje pri Ujedinjenim nacijama.

  Ambasadu je do dogovora o prodaji koristila Republika Srbija. Na ugovor o prodaji čekalo se 18 godina zbog zahteva Srbije da se pri raspodeli imovine priznaju ulaganja u njeno održavanje.

  Pošto je potpisnica Bečke konvencije o sukcesiji Savezna Republika Republika Jugoslavija, čiji su naslednici Srbija i Crna Gora, pravo SRJ na skoro 40 odsto iznosa od prodaje nepokretnosti na Petoj aveniji podeliće Srbija i Crna Gora.

  U čijem je vlasništvu bila i ko je kupio vilu?

  Vila Beaux-Arts, koja je nekada bila u vlasništvu člana porodice Vanderbilt, bila je na listi od 50 miliona dolara i godinama je bila na tržištu i van njega. Prodavci su grupa od pet evropskih zemalja koje su nasledile imovinu posle raspada Jugoslavije 1990-ih.

  Tristan Harper iz kompanije „Daglas Eliman“ je rekao da je kupac biznismen sa sedištem u Londonu, prenosi Mansion Global.

  „Kupac nikada nije kročio u zgradu, sve je urađeno preko njegovih predstavnika“, rekao je on.

  Kupca je predstavljala Niki Fild iz Sotheby’s International Realty, koja je odbila da identifikuje svog klijenta.

  Harper je rekao da je prodaja predstavljala vežbu međunarodne diplomatije, koja zahteva saradnju više evropskih zemalja koje su ponekad bile u političkim sukobima.

  Kako izgleda vila?

  Smeštena na Petoj aveniji, vila se prostire na oko 20.000 kvadratnih metara, navodi se na listi. Dizajnirana je oko 1905. godine od strane Warren & Wetmore, arhitektonske firme iza Grand Central Terminala. Kuću je kasnije kupila Emili Vanderbilt Vajt, unuka Kornelijusa Vanderbilta, prema dokumentima podnetim Komisiji za očuvanje znamenitosti grada Njujorka. Potom je prodata jugoslovenskoj vladi 1946. godine.

  Nakon raspada Jugoslavije tokom 1990-ih, vilu je nasledilo pet država naslednica — Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija — koje su pristale da raspodeljuju jugoslovensku imovinu prema sporazumu potpisanom na početku, prema dokumentima UN. Grupa je takođe prodala zadrugu u 730 Park Avenue za više od 12 miliona dolara 2018. godine, pokazuju zapisi.

  „Dok je bio komunista, Tito je imao veoma dobar ukus za nekretnine“, rekao je Harper o bivšem jugoslovenskom lideru Josipu Brozu Titu.

  Ulazni hol ima krovni prozor u bronzanom okviru i veliko stepenište. Dnevna soba je direktno okrenuta prema Central parku. Soba na prvom spratu je prekrivena ručno oslikanim zlatnim listićima.

  Stizale su ponude za kupovinu

  Vila je prvi put bila na listi, za 50 miliona dolara, 2017. godine, a Harper je rekao da je odmah dobio dve ponude po punoj ceni.

  „Tog nedeljnog jutra primio sam dva poziva na svoj mobilni od dva milijardera sa Forbsove liste. Onda smo se zaglavili u birokratiji“, rekao je on.

  Prema uslovima sporazuma UN-a, sve zemlje su morale da se dogovore o prodaji. Takođe su insistirali da budu u istoj prostoriji za potpisivanje dokumenata, rekao je Harper. Pregovori su se otegli devet nedelja dok su poslanici održavali sednice vlade da bi razmotrili svoje opcije. U međuvremenu, ponude su se raspršile.

  Vila je bila na tržištu i van njega u narednih nekoliko godina. Skinuta je sa tržišta nakon što je 2018. godine izbio požar na struji na trećem spratu, a vlasnici su morali da saniraju štetu. Tokom 2020. prošlo je nekoliko meseci bez prikazivanja zbog pandemije.

  On je četiri puta putovao u Evropu tokom godina kako bi se sastao sa vladinim zvaničnicima. U jednom trenutku je rekao da im je doneo ponudu u rasponu od 40 miliona dolara, koju su oni odbili.

  „Komitet je upravo rekao: ‘Naši poreski obveznici znaju cenu i očekuju punu cenu’, priseća se gospodin Harper.

  Izvor: Jutarnji.hr, BIZLife

  Foto: Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE