Vikipedija otkriva: Uobičajene zablude vezane za RELIGIJU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vikipedija otkriva: Uobičajene zablude vezane za RELIGIJU

  Vikipedija (Wikipedia) je jedna vrsta internet enciklopedije koju smo svi koristili (i koristimo). Vrlo je lako izgubiti se u silnim stranicama posvećenim raznim ličnostima, pojmovima ili fenomenima. A nekada se možemo naći i na stranici posvećenoj najčešćim zabludama koje svi mi gajimo. Lista je velika, a mi vam prenosimo šta Vikipedija kaže koje su to zablude kada je reč o religiji.

  Budizam

  buda-printscreenIstorijski Buda nije bio debeo. „Debeli Buda“ ili „smejući Buda“ je kineski narodni junak iz desetog veka koji se zvao Budai. U kineskoj budističkoj kulturi, Budaji je bio smatran za inkarnaciju Matireje, Bodisatve koji će postati Buda kako bi obnovio Budizam nakon što učenja istoriskog Bude, Sidarte Gautame (Siddhārtha Gautama) budu zaboravljena. Buda nije bog. U ranom Budizmu Sidarta Gautama nije posedovao moći izbavljenja (iskupljenja) i proklamovao je „oslanjanje na samog sebe, samodisciplinu i individualnu težnju. Međutim, u kasnijem razvitku Mahajana Budizma, posebno u Školi čiste zemlje, školi kineskog Budizma, Amitabha Buda je imao moć spasioca. Kroz veru u Amitabha Budu vernik bi bio ponovo rođen u zapadnoj čistoj zemlji. Iako Buda Budizma čiste zemlje smatran za spasioca, on i dalje nije bio smatran za božanstvo u uobčajenom razumevanju ovog termina.

  Hrišćanstvo i Judaizam

  Rubens: Adam i Eva.

  Rubens: Adam i Eva.

  Zabranjena voćka koja se pominje u Bibliji nije jabuka. Odnosno nije napomenuto koje je to zabranjeno voće. Pa ipak, ova zabluda se proširila brzo u zapadnjačkoj umetnosti. Originalni hebrejski tekst pominje sammo drvo i voće. Rani latinski prevodi koriste reč „mali“ koja može značiti „zlo“ i „jabuka“.  U ranim germanskim jezicima reč „jabuka“ i reči srodne njoj  obično su označavale „voće“. Nemački i francuski umetnici su uobičajeno slikali i opisivali voće kao jabuku od 12 veka pa nadalje, a Miltonova „Aeropagitika“ iz 1644. godine eksplicitno pominje voće kao jabuku. Jevrejski učenjaci su ukazivali na činjenicu da bi voće pomenuto u Bibliji moglo biti grožđe, smokva, žito ili kajsija.

  Ne postoji dokaz da je Isus rođen 25. decembra. Biblija nikad ne pominje ovaj datum, ali ukazuje da je to datum blizu septembra. Određivanje ovog datuma se pripisuje papi Juliju Prvom koji je 350 godine proglasio ovaj datum za zvanični dan proslave Hristovog rođenja.

  Ideja da je Marija Magdalena bila prostitutka pre nego što je upoznala Hrista se nigde u Bibliji ne može naći. Jevanđelje po Luki donosi pasus u kojem se pojavljuje žena sa reputacijom grešnice (što može značiti i da je bila prostitutka) neposredno pre nego što se prvi put uvede lik Marije Magdalene. Latinska crkva, od vremena pape Grgura Velikog (6. vek) je pretpostavljala da su ova dva pasusa povezana, te da je pre primanja Hrišćanstva Marija Magdalena bila prostitutka. Međutim, Biblija ih ne dovodi u vezu eksplicitno.

  Islam

  islamReč „džihad“ ne znači uvek „sveti rat“. Doslovno, na arapskom jeziku reč označava „borbu“. Dok postoji takva stvar kao što je „džihad bil saif“ ili „džihad mačem“ mnogi moderni proučavaoci Islama upućuju da sve ovo ukazuje na napor ili borbu u duhovnom smislu.

  Kuran ne obećava mučenicima 72 device u raju. U njemu se pominju device družbenice, houri, za sve ljude – bilo oni mučenici ili ne – u raju, ali nije naveden određeni broj.

  Izvor: BIZLife, Wikipedia

  Foto: Pixabay, wikimedia

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE