Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „VESELA“ VEST: Rakija, ipak, ne poskupljuje

  Cigarete i rakija od nove godine neće drastično poskupeti, saznaje RTS. Država uopšte neće povećati akcize na rakiju, a posebno ne za 200 dinara po litru, kako se spekulisalo.

  Ministarstvo finansija je predložilo Vladi da se akcize na domaća alkoholna pića ne povećavaju. Akcize na duvan će i narednih pet godina biti postepeno povećavane na svakih šest meseci, kao i do sada.

  „Ako je ta informacija tačna, onda je to za muštuluk. Ta odluka će pomoći da mnogi od nas koji bi bili pogođeni tim dramatičnim povećanjem akciza nastave da postoje i deluju na tržištu“, kaže Vukosav Tomašević iz Nacionalnogsa udruženja proizvođača rakije.

  Osnova za nagađanja o poskupljenju je zahtev EU da Srbija izjednači akcize na domaća i uvozna alkoholna pića. Razlika je sada 195 dinara po litru. „Brisel sistematski traži u svakoj oblasti usaglašavanje sa EU. Mi ćemo sigurno poštovati pravila EU, ali do trenutka kad to postane ograničavajući faktor“, naglašava ministar finansija Dušan Vujović.

  Veliko prilagođavanje čeka i kod akciza na duvan. Evropski minimum je 90 evra na hiljadu cigareta, a u Srbiji tek 54 evra. Cene se već dugo postepeno povećavaju u skladu s akciznim kalendarom, za oko dva evra na svakih šest meseci.

  Novi kalendar za narednih pet godina je završen. Sad treba da ga odobri Vlada i Skupština usvoji u paketu sa budžetom. Ministar Vujović poručuje da će akcize nastaviti da rastu istom dinamikom kao u prošlosti.

  Akcize za električnu energiju, naftu i naftne derivate i za kafu ostaju po starom. Osim što će se kod kafe usaglašavanje ubuduće raditi godišnje, a ne na šest meseci, i što će se pojačati kontrole da bi se sprečilo izbegavanje plaćanja akciza i šverc.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE