Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Utva lebdi između ponora i novih ugovora

  Pre osam godina Utva je pravila avione za Irak, a sada je na ivici propasti jer država više od godinu dana ne rešava njen status.

  Tako situaciju u ovoj fabrici u Pančevu opisuju predstavnici sindikata. Rukovodstvo Utve navodi da fabrika ima posla i da nema razloga za brigu.

  Od kako je 2008. godine obnovljena proizvodnja, Utva je pravila avione za izvoz i domaće potrebe. Početkom devedesetih kada je imala najviše zaspolenih, u Utvi je radilo oko 1.100 radnika, a sada ih je 240.

  Najava da će SDPR kao stalni poslovni saradnik ove kompanije postati strateški partner do sada nije realizovana, zbog čega im, kako tvrde u sindikatu, propadaju poslovi. Sindikat najavljuje generalni štrajk za ponedeljak.

  „Ovo je prva godina u kojoj mi nemamo ugovore da ispunimo radne obaveze. Ne vidimo perspektivu do kraja godine šta će da se dešava. To mi je nejasno, premijer je rekao da će država pomoći da Jugoeksport preuzme Utvu i Teleoptik i posle te izjave ništa se nije dešava“, kaže Slobodan Kostić iz Samostalnog sindikata Utve.

  U rukovodstvu fabrike priznaju da plata kasni 19 dana, ali demantuju navode sindikata da nemaju dogovorene poslove. Direktor Utve Tomislav Bjelogrlić navodi da je 2016. potpisano više većih i manjih ugovora u vrednosti od pola miliona dolara, da se još radi na ispunjavanju ugovora o novom avionu.

  Bjelogrlić navodi i da se intenzivno radi na eventualnom strateškom partnerstu sa SDPR, zbog čega je država direktno ili indirektno Utvi otpisala dug od oko 600 miliona dinara.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE