Ukinuto rešenje: Hakeri koje traže SAD ostaju u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ukinuto rešenje: Hakeri koje traže SAD ostaju u Srbiji

  Deset osoba iz Niša koje su osumnjičene za digitalnu prevaru do daljeg će ostati u Srbiji, pošto je Apelacioni sud ukinuo odluku Višeg suda da su ispunjeni svi zakonski uslovi da programeri budu izručeni Sjedinjenim Američkim Državama.

  Rešenje je “oboreno” nakon žalbe advokata, a zbog, kako kažu iz Apelacionog, bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te je Višem sudu vraćeno da ponovo odluči o izručenju.

  Po odluci Višeg suda, najpre je utvrđeno da je se stekao zakonski osnov za izručenje programera Americi, kako bi im se tamo sudilo za digitalne prevare teške 70 miliona dolara i, kako su ranije naveli u Tužilaštvu za organizovani kriminal, učestvovanje u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu.

  Apelacioni sud je ukinuo rešenje Višeg suda u Beogradu od 23. oktobra 2020. godine i vratilo prvostepenom sudu na dalji postupak, kažu iz Apelacionog suda.

  Prema oceni Apelacionog suda, prvostepeno rešenje je doneto uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, imajući u vidu da su u obrazloženju rešenja izostali razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, dok su razlozi koji su dati nejasni, pri čemu je i činjenično stanje ostalo nepotpuno utvrđeno, a na koje povrede se osnovano ukazuje žalbama branilaca okrivljenih zbog čega je prvostepeno rešenje moralo biti ukinuto, navode iz Apelacionog suda.

  O jednom od Nišlija iz grupe programera, koji je već izručen Americi, nije se odlučivalo pred Apelacionim sudom, jer on nije bio obuhvaćen žalbom advokata ostalih desetoro osumnjičenih.

  Podsetimo, grupa od 11 programera koji imaju boravište u Nišu, a od kojih neki, pored srpskog imaju i druga državljanstva, pronalazili su investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije.

  Time su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju i lažne potvrde o prebacivanju novca, čime su zaradili preko 70 miliona dolara i zbog čega im preti izručenje Americi.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE