U Srbiji 50.000 zapuštenih objekata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji 50.000 zapuštenih objekata

  Skoro 50.000 nedovršenih stambenih i poslovnih jedinica nalazi se širom Srbije, bez nade da će ove zgrade i kuće ikada biti završene ili srušene.

  Kada se ovim zapuštenim objektima doda i masovna divlja gradnja, uz procene da milion objekata definitivno neće biti legalizovano, postoji mogućnost da će mnogi gradovi dobiti mračne, zapuštene delove. Mnogi napušteni objekti se već nalaze u gotovo svim mestima Srbije, a ima ih čak i u centru Beograda, pišu Novosti.

  Većina ovih objekata nikada neće biti završena, jer je zapuštena decenijama. U centralnim zonama Beograda decenijama stoje ove nedovršene zgrade i ne zna se čije su, a po periferiji ih ima još više, kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

  Mnoge od njih su započela državna preduzeća ili investitori-prevaranti koja su propali i niko se ne prihvata obaveza. Ovi oronuli objekti uz nelegalizovana rugla pretvoriće naše gradove u prizore iz naučnofantastičnih filmova, kaže Rodić.

  Smatra da bi ove objekte trebalo da preuzme lokalna samouprava i ponovo ih dodeli investitorima. Opštine bi morale da imaju evidenciju objekata na svojoj teritoriji i da kažnjavaju investitore, a zaboravljene lokacije ponovo dodele novim. Na taj način bi se rešio problem nedostatka stanova i dodatno napunila kasa.

  Problem su objekti napušteni pre 2011. godine, kada je stupio na snagu Zakon o planiranju i izgradnji, jer se mora utvrditi svojina, ističe Rodić i predlaže da svojina pređe na lokalnu samoupravu.

  U uređenim zemljama je nezamislivo da zapušteni objekti stoje decenijama nezavršeni. Obično izgrade svoje stambene zgrade i izdaju ih.

  Izvor: Novosti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   I u Novom Sadu ima oronulih i nezavršenih objekata u centru grada i jako ružno izgledaju. Treba "zasukati rukave" i prionuti ozbiljno i rešiti ove probleme, ako ne sve, barem dobar deo. Ali nema dobre volje, svi po kancelarijama, niko na terenu da to popiše i da krenu procedure. Sporo i aljkavo. Strašno je to da lokalne samuprave u 21.veku ne znaju svoju imovinu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE