Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U DESET koraka do USPEŠNOG CV-ja

  Pisanje dobrog CV -ja može biti jedan od najvećih izazova kada je u pitanju traženje posla. Većina zaposlenih obično samo kratko pogledom „skenira“ svaki CV pre nego što ga stavi na „da“ ili „ne“ gomilu. Međutim, razlog za strah ne postoji jer smo mi sastavili deset saveta kako da poslodavcu stavite do znanja da bi trebalo da se odluči baš za vaš CV.

  1. Budite realni

  Obično CV ne bi trebalo da zauzima više od dve strane A4 papira. Zaposleni prosečno potroše samo osam sekundi gledajući bilo koji CV, a sigurnim putem ka „ne“ gomili ćete krenuti ako u njega stavite ceo svoj život. Budite jasni, držite se teme i sačuvajte detalje za razgovor.

  1. Krojite ga

  Svi smo to radili – slali isti CV različitim poslodavcima kako bismo uštedeli vreme. Prestanite sa tim! Odvojite vreme da uskladite svoj CV sa potrebama kompanije za koji posao konkutišete. Istražite je i i iskoristite oglas za posao da „provalite“ koje  to osobine koje posedujete treba da naglasite.

  Ne dozvolite da vam zbog nepažnje promakne odlična pozicija u dobroj firmi. Cv pišite „namenski“ i..

  1. Uključite lični stav

  Ne pretpostavljajte da će poslodavac uvideti kako se vaše iskustvo „uklapa“ sa poslom za koji konkurišete. Umesto, iskoristite kratku ličnu izjavu kako biste objasnili zašto ste najbolja osoba za posao. Ovo bi trebalo da bude sadržano u vašem propratnom pismu.

  1. Ne ostavljajte praznine

  Ostavljanje očiglednih praznina u vašem CV-ju ostavlja sumnju. Poslodavci ne prepuštaju ništa sudbini. Ako ste duže odsustvovali sa posla, ne brinite – poenta je u spinu.

  1. Trudite se da ostanete „sveži“

  Trebalo bi da držite svoj CV ažuriran bilo da tražite posao ili ne. Svaki put kada se nešto značajno desi u vašoj karijeri, ubeležite i u svom CV-ju kako kasnije ne biste zaboravili nešto tako važno.

  1. Greške na putu

  Poslodavci ZAISTA gledaju greške u vašem CV-ju i ako ih nađu, to vam nikako ne može ići u prilog. Dejvid Hipkin (David Hipkin),  vodeći čovek u Rid biznis informejšnu (Reed Business Information) za totaljobs.com kaže da: „Budući da većina poslodavaca ima posla sa prevelikim brojem poslatih prijava, davanje razloga da zbog lošeg pravopisa budete izbačeni vam neće pomoći da nađete posao“.

  1. Recite istinu

  Svako laže u CV-ju, zar ne? Nesumnjiva laž u vašem rezimeu vas može „uvaliti“ u veliki problem. Poslednje što želite je da počnete da radite i izgubite novi posao jer ste lagali. Takođe, na razgovoru za posao možete biti uhvaćeni u laži kada vas pitaju za stvari koje ste rekli da znate, a ne znate.

  1. Matematika

  Ovo možda zvuči glupo ali „podržavanje“ vaših uspeha sa brojevima čini da se lakše prodate. Kada ispisujete svoju radnu istoriju, nemojte govoriti samo da ste povećali prodaju; umesto toga recite im da ste povećali prodaju za 70 odsto u periodu od šest meseci.

  1. Potrudite se da lepo izgleda

  Živimo u svetu u kojem je slika sve, a to isto važi i za vaš rezime. Odvojite vreme da ga ulepšate.

  1. Neka mogu da vas traže

  Ako ste poslali svoj rezime na sajt gde zaposleni mogu da vas nađu, ključne reči su veoma važne. Nazivi zanimanja i „vruće“ reči su sjajan način na koji će vas poslodavci najbolje naći.

  Izvor: BIZLife, totaljobs

  Foto: Youtube printscreen

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE