U Banatu otvorena elektrana na bazi biomase

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Banatu otvorena elektrana na bazi biomase

  Gasna elektrana na bazi biomase kompanije Bioelektra svečano je otvorena u banatskom selu Botoš. Elektrana je predviđena da radi i “raste” u tri faze, od kojih je svaka faza projektovana sa kapacitetom od 600 kilovati.

  Očekivanje je da će godišnja proizvodnja električne energije po svakoj fazi iznositi oko pet miliona kilovat-sati godišnje, što znači da je ukupna snaga elektrane, po realizacije treće faze, 1,8 megavata, a očekivana proizvodnja oko 15 miliona kilovat-sati godišnje.

  Elektrana kao primarni proizvod daje električnu energiju koju će preuzimati EPS, dok su sekundarni proizvodi visokokvalitetna organska đubriva i toplotna energija. Investicija vredi oko 2,5 miliona evra.

  Elektranu je svečano pustio u rad ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić, koji je istakao da taj projekat predstavlja smernicu i primer u kom pravcu Srbija treba da razvija energetski sektor.

  “Nemamo prirodne zalihe gasa ili nafte, ali imamo kvalitetno zemljište i vredne i pametne ljude, što je navažnije. Taj kapital treba da upotrebimo uz pomoć najsavremenije tehnologije i iskoristimo izvore obnovljive energije”, naglasio je Antić i dodao da biomasa predstavlja potencijal srpske energetike.

  “Ako Srbija ima godišnji potencijal od 5,65 miliona tona, ekvivalentno nafte iz obnovljivih izvora, iz biomase je oko 3,4 miliona tona. Od toga je oko 50 odsto iz poljoprivredne proizvodnje”, rekao je Antić.

  On je dodaoda da veruje da Srbija mora da počne da pravi novac “na pamet” i da treba da ima daleko više inteligentnih projekata kao što je elektrana Bioelektra. “Ovaj projekat zaokružuje ceo sistem i u njemu se ništa ne baca”, rekao je Antić.

  Izvor: tanjug

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE