Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ilon Mask, Tvitovi, Tviter

  Teoretičari zavere i hejteri se VRATILI na Tviter: Mržnja i laži preplavili mrežu

  Stotine naloga, kojima je nedavno dozvoljeno da se vrate na Tviter, zloupotrebljavaju društvenu mrežu ili šire dezinformacije, pokazalo je istraživanje Bi-Bi-Sija.

  U ekskluzivnom istraživanju, BBC Monitoring, analizirano je više od 1.100 ranije zabranjenih Tviter naloga koji su vraćeni pod novim vlasnikom Ilonom Maskom.

  BBC je pronašao je znakove problematičnog sadržaja objavljenog na platformi u više od trećine njih.

  Mask kaže da je ,,apsolutista slobode govora“. U novembru je najavio „opštu amnestiju“ za suspendovane naloge koji „nisu prekršili zakon niti su se bavili masovnim neželjenim sadržajem“.

  Pravila Tvitera zabranjuju nasilje, direktne napade i pretnje drugima na osnovu, na primer, rase, seksualne orijentacije i pola, kao i uvrede ili drugi sadržaj koji ima za cilj da „dehumanizuje, degradira ili pojača negativne ili štetne stereotipe“.

  Tviter

  Tviter (Unsplash)

  Na Tviteru se krše pravila

  Mreža takođe tvrdi da ima pristup „nulte tolerancije“ prema bilo kom materijalu koji prikazuje ili promoviše seksualnu eksploataciju dece.

  Međutim, Bi-Bi-Sijevo istraživanje je pokazalo da određeni broj ponovo aktiviranih naloga krši ova pravila.

  Skoro 190 naloga u njihovom skupu podataka promovisalo je mržnju i nasilje, uključujući prikaze silovanja, kao i zlostavljanja usmerenih na žene i LGBT zajednicu. Pronašli su i mali broj naloga koji sadrže crteže koji izgledaju kao da pokazuju seksualnu eksploataciju dece.

  Takođe su naišli na više od 270 naloga koji su širili dezinformacije, uglavnom o izborima i vakcinama protiv Covid-a. Međutim, ne bi sav takav sadržaj prekršio postojeća pravila Tvitera.

  Ograničili su skup podataka na naloge koji su ponovo aktivirani između 27. oktobra 2022. – prvog dana Maskovog preuzimanja – i 10. januara, uključujući samo profile sa više od 10.000 pratilaca.

  Ovi nalozi su samo deo hiljada koji su poslednjih meseci dozvoljeni na Tviteru.

  Da bi identifikovali problematičan sadržaj, koristili su kombinaciju pretraživanja ključnih reči i ručne analize desetina – a ponekad i stotina – postova na svakom nalogu u njihovom skupu podataka. Tamo gde je bilo moguće, zabeležili su i poznate razloge za prethodne suspenzije.

  tviter, pretplata

  Tviter, pretplata (Unsplash)

  Mnoga lica mržnje

  Među Tviter povratnicima u Bi-Bi-Sijevom skupu podataka bilo je naloga sa istorijom mizoginih komentara.

  Jedan dobro poznat mnogima je Endru Tejt, influenser koji je ranije rekao da žene treba da snose određenu odgovornost za silovanje. On je trenutno u pritvoru u Rumuniji u okviru istrage o trgovini ljudima i silovanju.

  Otkako je vraćen na platformu, njegovi pratioci su porasli – sa 150.000 u novembru 2022. na trenutno pet miliona.

  Među nekim manje poznatim korisnicima koji promovišu mizoginiju bio je jedan koji je rekao da zna da je žena „dobro“ kada želi da je prebije. Drugi, nakon što mu je dozvoljen povratak, postavio je video koji prikazuje silovanje.

  Grupa koja je više puta bila meta bila je LGBT zajednica.

  Tviter

  Tviter (Unsplash)

  BBC je video tvitove u kojima se omalovažavajuće nazivaju „bolesnim ljudima“, „grumerima“ i „pedofilima“.

  Imran Ahmed, iz Centra za suzbijanje digitalne mržnje, kaže da je njegova organizacija zabeležila porast terminologije mržnje prema ženama i LGBT grupama otkako je Mask preuzeo Tviter, kao i rasističkih uvreda.

  On tvrdi da nije adekvatno pregledao sve suspendovane naloge pre nego što ih je vratio na Tviter, a „ono što je Mask uradio jeste da je u suštini uključio vatrogasno crevo, dozvoljavajući mržnji i dezinformacijama da preplave platformu“.

  Možda najzabrinjavajući nalazi ove istrage su dva naloga sa slikama koje prikazuju seksualno zlostavljanje dece. To nisu bile slike iz stvarnog života, već crteži.

  Ovaj sadržaj su prijavili Tviteru, koji je od tada suspendovao jedan od naloga i uklonio problematičnu sliku sa drugog. Ipak, pre nekoliko nedelja su pronašli i prijavili preko Tviterove veb lokacije još jedan nalog koji je objavio slične slike.

  U vreme pisanja, nalog je još uvek bio aktivan.

  Tviter

  Tviter (Unsplash)

  Povratak poricatelja izbora

  Više od stotinu naloga u njihovom skupu podataka širi lažne i obmanjujuće tvrdnje o izborima i njihovom ishodu.

  Na primer, neki korisnici su pogrešno sugerisali da je bivši predsednik Žair Bolsonaro pobedio u oba kruga predsedničkih izbora u Brazilu.

  Drugi su pogrešno tvrdili da je Donald Tramp „ubedljivo pobedio“ na predsedničkim izborima u SAD 2020.

  Neki od Trampovih pristalica čak su proslavili svoj povratak u Tviter objavama u kojima se ponavljaju lažne izborne tvrdnje.

  Majk Lindel, izvršni direktor MyPillow-a i jedan od najvećih zagovornika lažne teorije da su izbori 2020. bili pod uticajem prevara, tvitovao je: „Vratio sam se!! Hvala @elonmusk i usput rastopi elektronske glasačke mašine i pretvorite ih u zatvorske rešetke!“

  Tviter kaže da može da označi ili ukloni lažne ili obmanjujuće informacije o izborima i njihovom ishodu.

  U vreme pisanja ovog teksta, nijedan od postova koje je BBC video u kojima se šire takve tvrdnje o izborima nije označen.

  Tviter

  Tviter (AP Photo/Gregory Bull)

  Lažne tvrdnje o vakcinama ostaju neproverene

  U novembru je Tviter prestao da primenjuje svoju politiku dezinformacija o Covid-u, što je navelo da se vrate neki od značajnih širitelja mitova o koronavirusu i dezinformacija o vakcini.

  Među njima su bili dr Robert Maloun, koji je izneo pogrešne tvrdnje koje dovode u sumnju efikasnost i bezbednost vakcina protiv Covida, i kardiolog Piter McKulog, koji je izneo lažne tvrdnje da vakcine protiv Covida ubijaju veliki broj ljudi.

  Dokazi različitih nezavisnih naučnika iz celog sveta, kao i iskustva preko pet milijardi ljudi, pokazali su da su Covid vakcine bezbedne i efikasne, a ozbiljni neželjeni efekti su retki.

  BBC je takođe naišao na brojne postove koji neosnovano povezuju „iznenadnu smrt“ ljudi sa vakcinama, u najmanje jednom slučaju koji su doveli do uznemiravanja ožalošćenog roditelja.

  Većina vraćenih naloga u njihovom skupu podataka nije promovisala potpune dezinformacije ili sadržaj koji izaziva mržnju. Ponekad je čak bilo nejasno zašto je nalog uopšte suspendovan.

  Ipak, za druge, čini se da je amnestija bila prilika da ponove ponašanje koje je dovelo do njihove zabrane.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE