Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tržište nekretnina nakon krize

  Tržište nekretnina nakon krize – šta nas očekuje?

  Mia Zečević, Novaston: „Prošla godina i sa pandemijom COVID 19 završena je pozitivnim obimom investicija u regionu JIE, dok su glavni problemi uska grla u snabdevanju, rast cena energenata i sirovina koje je najviše pogodio rusko-ukrajinski rat. Vodeći igrači na tržištu su Srbija, Hrvatska i Bugarska, a zatim Slovenija.“

  Pandemija korona virusa nakratko je usporila razvoj industrije nekretnina širom regiona. Iako nije tako izgledalo na početku krize, tržište nekretnina ubrzo je pokazalo snažan otpor, ali i sposobnost prilagođavanja i oporavka, zaključio je panel „Tržište nekretnina jugoistočne Evrope posle krize”. Moderator ovog panela bila je Mia Zečević, direktorka Novaston Platforma, kompanije koja je lider u upravljanju nekretninama u Srbiji i koja se ubrzano pozicionira u maloprodajnom, poslovnom i hotelskom sektoru u Srbiji i regionu, posebno u Hrvatskoj – pre svega kroz projekte u Rijeci i Opatiji.

  Mia Zečević je istakla da je prošla godina, sa COVID 19, završena pozitivnim obimom investicija u regionu JIE, dok su glavni problemi uska grla u snabdevanju, rast cena energenata i sirovina, najviše pogođeni rusko-ukrajinskim ratom. Ona je podsetila da je nova kriza u martu donela inflaciju koja je dostigla najviši nivo u poslednjih 40 godina i da će najveći izazov biti raditi na stabilizaciji i njenom smanjenju.

  S druge strane, Nebojša Nešovanović, šef odeljenja za procenu vrednosti SEE u CBRE, rekao je da je sličnost između dve krize (pandemije i rata u Ukrajini) vidljiva u nižem privrednom rastu, ali i rastu javnih investicija (u pandemiji je bilo ulaganje u zdravstvo, a sada i u naoružanje).

  „Osim ovih sličnosti, postoje i značajne razlike. Tokom COVID 19 bilo je operativnih problema – zaposleni nisu odlazili u kancelarije, neki tržni centri su morali da se zatvore, dok su drugi skraćivali radno vreme i u tom periodu smo imali veoma stabilnu inflaciju, čak nisku. Sada sa krizom u Ukrajini, problemi više nisu operativne prirode, već više finansijske prirode.

  U ovom trenutku imamo veoma ozbiljnu inflaciju koja podiže troškove izgradnje, operativne troškove i podstiče Fed i Evropsku centralnu banku da promene svoju monetarnu politiku“, rekao je Nešovanović.

  panel „Tržište nekretnina jugoistočne Evrope posle krize”

  Panel „Tržište nekretnina jugoistočne Evrope posle krize”

  Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je da nas istorija uči da svet stalno prolazi kroz krize i da Hrvatska treba da iskoristi svoje komparativne prednosti. On je ocenio da je perspektiva u okretanju ka evropskoj ekonomiji, jer će Hrvatska od 1. januara 2023. godine uvesti evro i postati članica Šengena. Kako je naveo, turizam se oporavlja, a to potvrđuju i podaci da je Rijeka u prva četiri meseca ove godine ostvarila 14 posto više noćenja od rekordne 2019. godine.

  „Moj mandat je da promenim lice grada u ove četiri godine. Mnogo se ulaže u turističke objekte i mnoge svetske kompanije su prepoznale naš grad kao mesto sa investicionim potencijalom. Imamo mnogo projekata, među kojima je značajan „Kompleks Vest Frog“, odnosno nova autobuska stanica u našem gradu, kao i razvoj marine, najstarijeg dela naše luke. Svakako da je ključ razvoja ovog područja projekat „River Vaterfront“, veliki i nagrađivani projekat najjačih hrvatskih arhitektonskih biroa, koji se prostire na gotovo čitavom centru grada“, rekao je Filipović.

  Izvršni direktor Remington Realti-a – Christie’s International Real Estate Hrvatska Ivan Kovačić smatra da je, kada su u pitanju luksuzne nekretnine, situacija mnogo bolja nego pre tri godine kada su odlučili da prestižni Christie’s brend prenesu u region.

  Prema njegovim rečima, period nakon pandemije donosi porast tražnje za nekretninama u gornjem srednjem i luksuznom, pa čak i superluksuznom segmentu na jadranskoj obali, što utiče na rast cena po kvadratnom metru.

  Prirodne lepote, geografski položaj (najbliža obala srednjoj Evropi), sigurnost i cenovna konkurentnost u odnosu na druge istaknute destinacije za odmor u Evropi i svetu glavne su prednosti koje Hrvatska treba iskoristiti za intenzivniji razvoj kao premium destinacija.

  Govornici na panelu, publika

  Govornici na panelu, publika

  Govoreći o izazovima koje krize donose velikim poslovnim sistemima, predsednik Upravnog odbora MK Grupe Mihailo Janković je istakao da su uspešne samo one kompanije koje se brzo prilagođavaju novim okolnostima. I zato se MK Group razvila kao agilna i fleksibilna investiciona kompanija.

  „Ovakva organizacija nam omogućava da efikasno upravljamo i ulazimo u nove investicije, kreiramo i razvijamo održivo poslovanje fokusirano na profitabilnost i optimizujemo sve poslovne procese. Koristimo iskustvo i znanje koje smo stekli tokom vremena da lako identifikujemo dobre tržišne prilike za rast i širenje i brzo reagujemo“, rekao je Janković. Prema njegovim rečima, „MK Grupa kontinuirano razmatra nove mogućnosti za dalja ulaganja, tako da stalno radimo na investicionim projektima vrednim 500 miliona evra.“

  „Uprkos krizi, sektor nekretnina beleži ne samo oporavak već i nove razvojne mogućnosti“, zaključila je Mia Zečević.

  Kao kompanija koja uvijek gleda u budućnost i anticipira trendove, Novaston platforma, koja je među vodećim kompanijama u upravljanju ritejl parkovima sa poslovanjem u hotelskom, poslovnom i logističkom sektoru, smatra da istarska regija, kao i glavni gradovi region, doživeće oživljavanje u narednih 5 godina sprovođenjem novih i trenutno izazovnih projekata.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Novaston

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE