
Tamara pravi zdravu, zanatsku čokoladu: ,,Ideja je uživanje u slatkišu bez krivice“
Tamara Gorjup, koja je po struci profesor sporta, proizvodi zdravu, zanatsku čokoladu od samo četiri sastojka: kakao zrna, koji melje i usitnjava, kakao butera, lešnika i urme. Čokoladi je dala ime Kapetan Koko po svom psu bulterijeru koji je zaštitno lice brenda. Kako bi što više naučila o čokoladi, koju obožava, Tamara je pohađala različite kurseve u zemlji i u instoranstvu. I onda su se javile njene ideje i želja da napravi svoju zdravu čokoladu.
Iako se Tamara veoma dugo bavila sportom i bila reprezentativac u tekvondu i fitnes instruktor, njena ljubav prema čokoladi je bila jača. Zbog toga se njoj posvetila, a i nije mogla da uskladi posao u sportu sa pravljenjem slatkiša.
,,Ceo život obožavam čokoladu i sve u vezi sa njom – kako se pravi, procedure, kreativnost oko ukusa i sve. Međutim, kako sam dugo u sportu i toj oblasti, to mi je bilo glavno zanimanje. Nekako nije išlo zajedno. Pre sedam, osamh godina sam otkrila na jednom onlajn kursu da čokolada može da se napravi i u zdravoj varijanti. Tada su krenule moje ideje i želje da stvarno pokrenem tu celu akciju i napravim svoju zdravu čokoladu“, otkriva Tamara Gorjup za BIZLife.

Tamara Gorjup, čokolada Kapetan Koko (Privatna arhiva)
Kako ona kaže, završila je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (DIF) i po struci je profesor sporta. Nije školovani čokolatijer. Mnogo je čitala o tome i pohađala je kurseve u Sloveniji.
,,U Milanu sam završila kurs bean to bar (od kakao zrna do čokolade) ceo proces. U Beogradu sam završila kurs u Akademiji čokolade, kao i neke onlajn kurseve. Stekla sam teorijska i praktična znanja koja su bila osnovna. I dalje je bila kreativnost, vežba i ljubav“, dodaje ona.
Proces proizvodnje
Znanja koja je usvojila na kursevima su joj mnogo značila i svakodnevno ih primenjuje u proizvodnji zdrave čokolade Kapetan Koko.
Tamara pravi čokoladu od samog početka, od kakao zrna. Koristi mlin, koji to kakao zrno melje i usitnjava do najfinije teksture, dodaje kakao buter, lešnik i urmu. Prema njenim rečima, sve se melje oko 24 sata.
,,Dalje ide u mašinu koja temperira čokoladu, reguliše temperaturu da može lepo da se stegne, zatim se sipa u modle i kasnije pakuje“, navodi Tamara.

Proizvodnja čokolade (Privatna arhiva)
O Kapetanu Koko
Sam proizvod pod nazivom Kapetan Koko, koji je dobio ime po Tamarinom psu bulterijeru, predstavlja putovanje u avanturu kroz osmeh.

Tamara i pas Koko (Privatna arhiva)
Ideja je da zameni tugu za radost i da spoji nespojivo – uživanje u čokoladi, bez krivice. To je jedina zanatska čokolada koja se pravi sa urminim šećerom odnosno mlevenom sušenom urmom, direktno od početka od kakao zrna, ističe Tamara za BIZLife.
,,Imamo misiju da probudimo zaboravljenu žensku naviku uživanja u čokoladi. Naši kupci su devojke i žene koje žele da se hrane zdravo, a takođe i mame jer smo se neplanirano svideli i deci. To nas izuzetno raduje pošto znamo da su deca najiskreniji kritičari“, dodaje ona.

Čokolada Kapetan Koko (Privatna arhiva)
Kapetan Koko se zasad prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Sajt će uskoro biti gotov, pa će ljubitelji zdrave čokolade moći da je poruče i onlajn. Tamara planira i neke nove ukuse: bajadera, gianduja, ,,ferero“ lešnik.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife/Ivana Jaćimovski
Foto: Privatna arhiva