Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svetska banka: Sporiji privredni rast Srbije u 2022. godini

  Privredni rast Srbije usporiće se ove godine pod uticajem više globalnih kriza, uključujući i rat u Ukrajini, pokazuju projekcije koje je dala Svetska banka (SB).

  Preciznije, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2022, biće 3,2 odsto, iako su ranija predvidjanja ukazivala da će stopa rasta iznositi 4,4 odsto, navodi se u danas objavljenom Redovnom ekonomskom izveštaju SB za Zapadni Balkan.

  Srbija se u velikoj meri oporavila od pandemije korona virusa, ostvarivši u 2021. rast realnog BDP-a od 7,4 odsto, podstaknutog snažnom privatnom potrošnjom i investicijama, medjutim, kako je ukazano, posledice rata u Ukrajini negativno se odražavaju na izvoz iz Srbije, kao i na strane direktne investicije, doznake i prihode od turizma.

  Negativni rizici, ali će se održati makroekonomska stabilnost

  U izveštaju se navodi da će Srbija održati makroekonomsku stabilnost uprkos naglašenim negativnim rizicima koji bi se mogli ostvariti u 2022.

  Inflacija je već u porastu, a može se očekivati i njeno dalje ubrzanje, baš kao i u drugim državama Istočne Evrope, usled povećanja cena hrane i energenata na svetskom tržištu.

  Fiskalni deficit bi mogao viši od projektovanog

  Fiskalni deficit bi mogao biti viši od projektovanog zbog usporavanja privrednog rasta i potrebe za većom javnom potrošnjom u formi subvencija i garancija kao podrške preduzećima iz sektora električne energije i gasa koja su pogodjena krizom.

  „Očekuje se da će privreda Srbije na srednji rok ostvarivati stabilan rast od oko tri odsto godišnje, što je slično stopi rasta zabeleženoj pre pandemije“, kazao je direktor kancelarije SB u Srbiji Nikola Pontara.

  Prema njegovim rečima, ti izgledi prevashodno zavise od spoljašnjih činilaca, kao što su rat u Ukrajini i globalna energetska kriza, ali i od brzine kojom Srbija bude sprovodila unutrašnje reforme sa ciljem finansijske konsolidacije svojih javnih preduzeća.

  „SB ostaje posvećena podršci da Srbija prodje kroz ovaj period i u saradnji sa Vladom Srbije mi smo finalizirali novi okvir partnerstva koji će biti odobren sledećeg meseca u Vašingtonu, a pokrivaće period od 2022. do 2026. i imamo iznos od milijardu dolara koje ulažemo, a cilj je da podržimo zeleni rast i pruženje inkluzivnih usluga“, kazao je Pontara.

  Kako je navedeno u izveštaju SB, slično kao i u slučaju Srbije, projekcije rasta korigovane su i za sve druge zemlje Zapadnog Balkana.

  Stopa rasta u regionu ove godine 3, 1 %

  Prema novim analizama, stopa rasta će u ovom regionu u 2022. iznositi 3,1 odsto, a ekonomskim izgledima regiona prete ozbiljni negativni rizici, upozorila je SB.

  Širenje sukoba u Ukrajini ili dugotrajan rat, mogli bi dodatno da otežaju globalnu trgovinu i dovedu do rasta cena energenata i hrane.

  Povratak na put rasta bio je praćen otvaranjem velikog broja novih radnih mesta, a tražnja za radnom snagom doprinela je smanjenju siromaštva u svih šest država Zapadnog Balkana.

  „Uprkos snažnom oporavku od pandemije, Zapadni Balkan se sada suočava sa novim izazovima čiji uticaj dodatno otežava rat u Ukrajini, a medju njima su rast cena energenata i hrane, visoka inflacija i usporavanje trgovinske razmene i investicija“, rekla je direktorka SB za Zapadni Balkan Linda Van Gelder.

  Ona je istakla da će zemljama Zapadnog Balkana biti potrebna pažljivo promišljena podrška u vidu javnih politika koje će im omogućiti da nadju izlaz iz ovih kriza i zaštite značajne rezultate ostvarene tokom 2021, izmedju ostalog i na polju smanjenja siromaštva.

  Svetska banka: Nema rasta bez strukturnih reformi

  U izveštaju se navodi da na Zapadnom Balkanu ne može biti održivog rasta bez strukturnih reformi u cilju podizanja produktivnosti, jačanja konkurencije, ulaganja u ljudski kapital i unapredjenja upravljanja.

  U ovom neizvesnom okruženju, privredni rast podstakle bi mere za smanjenje regulatornih troškova za privredu, povećanje tržišne konkurencije, podršku učešću svih gradjana na tržištu rada i jačanje nezavisnosti javnih institucija, saopštila je SB.

  Svetska banka upozorila: Efekti rata u Ukrajini prelivaju se i na Zapadni Balkan

  Izvor: Beta

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE