Svetska banka: Imamo vrlo dobru poruku za Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svetska banka: Imamo vrlo dobru poruku za Srbiju

  Poslednji izveštaj Svetske banke govori o pozitivnom privrednom rastu Srbije u 2016. godini, uz ocenu da je ekonomska aktivnost zemlje ubrzana podstaknuta investicijama i izvozom, što je poboljšalo ranija očekivanja Svetske banke u pogledu privrednog rasta Srbije u 2016.

  “Imamo vrlo dobru poruku za Srbiju. Zemlja se nalazi na dobrom putu privrednog rasta. Očekuje se da taj rast bude 2,5 procenata do kraja 2016. godine. Ono što je vrlo važno jeste da je ovaj rast sveobuhvatan, zasnovan na oživljavanju investicija, privatne i jave potrošnje, a raste i izvoz. Za nas ove vesti su vrlo dobre”, izjavila je menadžerka Odeljenja za makroekonomsku i fiskalnu politiku Galina Vinselete za Tanjug.

  Jesenji izveštaj Svetske banke, koji je danas predstavljen u Briselu, ali i u balkanskim zemljama koje su pokrivene analizama, ukazuje na činjenicu da je fiskalni deficit Srbije smanjen na 2,5 procenata bruto društvenog proizvoda uz očekivanje daljeg pada.

  Uprkos dugom periodu formiranja Vlade u Beogradu posle aprilskih izbora, Svetska banka naglašava da su u Srbiji nastavljeni napori na sprovođenju ključnih strukturnih reformi, kao što su reforme železnice i elektroprivreda.

  Nastavak napretka u reformama, posebno u okviru optimizacije javne uprave, biće od ključnog značaja za održavanje pozitivnog ekonomskog i fiskalnog učinka u srednjeročnom periodu, što će se odraziti i na otvaranje novih radnih mesta i smanjenje siromaštva, ocenjuju u Svetskoj banci.

  Pad nezaposlenosti, rast plata…

  Pojačana ekonomska aktivnost dovela je i do poboljšanja na tržištu rada u Srbiji, pri čemu je nezaposlenost sa prosečnih 17.7 procenata iz 2015. godine pala na 15.2 procenta u drugom kvartalu 2016. godine.

  I nezaposlenost među mladima je smanjena i to sa 42.4 procenta iz prethodne na 36.1 procenat ove godine. Istovremeno, realne plate su, posle tri godine uzastopnog pada, u prvoj polovini 2016. godine porasle za 3.3 procenat u odnosu na isti period prošle godine.

  Inflacija nastavlja da bude ispod donje projektovane granice usled niskih cena energije i hrane.

  Stručnjaci Svetske banke navode da je u prvih sedam meseci 2016. godine budžet Srbije bio “gotovo izbalansiran”  što se vidi kao posledica pre svega veće naplate PDV i akciza.

  Javni dug se za isti period smanjio za 420 miliona evra i sada iznosi 74.9 procenata bruto društvenog proizvoda.

  Predviđena stopa rasta 3,5 odsto

  U narednom srednjeročnom periodu, Svetska banka predviđa veću stopu privrednog rasta za Srbiju od oko 3.5 procenata, što bi trebalo da bude zasnovano na većem izvozu, poboljšanim investicijama i većoj potrošnji.

  U pitanju je deseti redovni Ekonomski izveštaj za zemlje Jugoistočne Evrope. Ovaj izveštaj se objavljuje dva puta godišnje, a sadrži poslednja dešavanja, kljucne trendove i politike u oblasti ekonomskog razvoja Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i kratkoročna ekonomska predviđanja za region Zapadnog Balkana.

  Ovogodišnji jesenji Ekonomski izveštaj nosi naziv “Otporan privredni rast usred rastućih rizika”, a sastavili su ga ekonomski stručnjaci Svetske banke koji rade u zemljama Zapadnog Balkana.

  Goldstin: Srbija dala najveći doprinos rastu regiona

  Zemlje Jugoistočne Evrope beleže povećanje rasta i smanjenje visokih stopa nezaposlenosti, a Srbija je, kao najveća ekonomija u regionu, dala najveći doprinos ovakvom trendu, izjavila je danas direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin.

  “Jači rast počinje da utiče i na povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva u regionu”, rekla je Goldstin na predstavljanju šestog po redu redovnog ekonomskog izveštaja SB za Jugoistočnu Evropu u Briselu.

  Očekuje se da projektovani ekonomski rast u Srbiji, Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniiji i Crnog Gori dostigne 2,7 odsto na nivou regiona u ovoj godini u odnosu na 2,2 odsto, koliko je iznosio 2015. godine.

  Izveštaj takođe projektuje umereni trend nastavka rasta i tokom 2017. godine, pri čemu se za Srbiju predviđa da će on dogodine iznositi 2,8 odsto, a 2018. 3,5 odsto.

  Izvor: Tanjug. RTV

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE