Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVA ERA: Rođena prva beba koja ima troje roditelja (VIDEO)

  Novom medicinskom tehnikom na svet je došla prva beba s troje roditelja.

  „Nju sajentist“ (New Scientist) prenosi da dečak ima uobičajeni DNK oca i majke, uz malu količinu genetskog koda donatora. Američki lekari preduzeli su nesvakidašnji korak kako beba ne bi poprimila genetsko stanje koje ima majka, poreklom iz Jordana, prenosi RTS.

  Stručnjaci navode da je ovaj potez „glasnik nove ere u medicini“ koji bi mogao da pomogne brojnim porodicama sa genetskim poremećajima. Takođe upozoravaju da su potrebne rigorozne provere nove i kontroverzne tehnologije, nazvane mitohondrijska donacija.

  Mitohondrije su male pregrade unutar gotovo svake ćelije u telu koje pretvaraju hranu u korisnu energiju. Neke žene imaju genetske defekte u mitohondrijama koje mogu preneti na svoju decu.

  U slučaju jordanske porodice, reč je o poremećaju poznatom kao Li-Fraumeni sindrom koji bi, kako se pokazalo, bio fatalan za bilo koju začetu bebu. Međutim, naučnici su smislili način da zaobiđu taj problem.

  Američki tim, koji je putovao u Meksiko da sprovede postupak jer tamo ne postoje zakoni koji ga zabranjuju, koristio je metod koji popravlja mitohondrije u majčinoj jajnoj ćeliji pre samog oplođenja očevom spermom u laboratoriji. Njihova tehnika iskoristila je jajnu ćeliju davaoca koja je obezbedila zdrave mitohondrije.

  Rezultat je zdrava beba sa 0,1 odsto DNK donatora i sa genetskim kodom – za stvari kao što su kosa i boja očiju – od majke i oca.

  Izvor: RTS, BIZLife

  Foto: Twitter

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE