SUD JE JASAN: "Mac" pripada samo Mekdonaldsu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SUD JE JASAN: “Mac” pripada samo Mekdonaldsu

  Evropski sud presudio je u korist američkog lanca restorana brze hrane Mekdonalds (McDonald’s) koji je u sporu protiv singapurskog konkurenta tvrdio da ima ekskluzivna prava na korišćenje prefiksa ‘Mc’ ili ‘Mac’ u zaštićenim nazivima hrane i pića.

  Singapurska kompanija Future Enterprises podnela je Evropskoj kancelariji za intelektualno vlasništvo zahtev za registracijom imena ‘MACCOFFEE’ kao zaštićenog znaka u EU za prehrambene proizvode i pića.

  Taj zahtev je odbijen, pa je Future Enterprises pokrenuo spor pred evropskim Opštim sudom.

  Iz Mekdonaldsa su kazali da bi zahtev singapurske firme trebalo da bude odbijen budući da mu je evropska patentna kancelarija prethodno odobrila ekskluzivno korišćenje imena Mekdonalds i još 12 zaštićenih imena s prefiksom ‘Mc’ ili ‘Mac’.

  Evropski Opši sud je potvrdio odluku patentne kancelarije.

  “Reputacija zaštićenih imena Mekdonalds omogućuje blokadu registracije zaštićenih imena za hranu ili pića koja kombinuju prefikse ‘Mac’ ili ‘Mc’ sa imenima namirnica ili pića”, rekle su sudije.

  “Može se čak s velikom verovatnošću utvrditi da MACCOFFEE koristi popularnost Mekdonaldsa kako bi izvukao konkretnu korist iz njegove privlačnosti za kupce i bez finansijske naknade koristi marketinške napore Mekdonaldsa usmerene na stvaranje i održavanje imidža.”

  Singapurska firma se može žaliti na presudu Evropskom sudu pravde.

  Izvor: SEEbiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE