Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kafa, studija

    Studija: 3 ili više šoljica kafe dnevno povećava rizik od disfunkcije bubrega

    Mnogo je prednosti od uživanja u jutarnjoj šolji kafe, koja često obezbeđuje neophodan porast energije. Ali, koliko god kafa bila zdrava, nije bez negativnih efekata. Nedavno su istraživači otkrili da ispijanje tri ili više šoljica kafe dnevno može da poveća rizik od problema sa bubrezima. Nova studija objavljena u ,,JAMA Network Open“ otkrila je da prisustvo određene varijante gena može dovesti do tri puta veće šanse da kafa izazove disfunkciju bubrega.

    Ova konkretna varijanta gena (rs762551 varijanta gena CYP1A2) uzrokuje da ljudi sporije metabolišu kofein. Autori istraživanja su primetili da oko polovine opšte populacije ima ovu varijantu gena i da su identifikovani kao „spori metabolizatori kofeina“.

    Studija, koja je trajala 16 godina, obuhvatila je 604 učesnika starosti od 18 do 45 godina, koji su redovno procenjivani u rasponu od 7,5 godina. Polovina učesnika imalo je varijantu gena CYP1A2. Svi učesnici su imali nelečenu hipertenziju stadijuma 1 i bili su angažovani kao deo posebne studije o hipertenziji i ambulantnom snimanju.

    Lekar, studija

    Lekar, studija (Pixabay)

    Studija

    Unos kafe je procenjen kroz samoistraživanje: ukupno 158 učesnika (26,2 odsto) je konzumiralo manje od 1 šoljice kafe dnevno, 379 (62,7 odsto) je konzumiralo 1 do 3 šoljice dnevno, a 67 (11,1 odsto) je konzumiralo više od 3 šolje dnevno. Studija je procenila zdravlje bubrega praćenjem tri znaka disfunkcije bubrega: albuminurija (višak proteina u urinu), hiperfiltracija (nenormalno povećanje brzine filtracije u bubrezima, što može dovesti do krvi i viška proteina u urinu) i hipertenzije ( visok krvni pritisak).

    Ljudi koji su metabolizirali kofein sporije i koji su pili tri ili više šoljica kafe svaki dan imali su 2,7 puta veću verovatnoću da će imati višak proteina u urinu, 2,5 puta veću verovatnoću da će razviti abnormalno povećanje brzine filtriranja bubrega i 2,8 puta veću verovatnoću da će razviti hipertenziju. Za brze metabolizatore, nivo rizika od razvoja viška proteina u urinu, abnormalnog povećanja brzine filtriranja bubrega i visokog krvnog pritiska nisu bili povezani sa unosom kafe. Ovi nalazi snažno sugerišu da kofein igra ulogu u razvoju bolesti bubrega kod pojedinaca koji poseduju varijantu gena za kofein koji se sporo metabolizira, posebno.

    Kafa (Unsplash)

    Kafa, studija (Unsplash)

    Kako pijenje kafe utiče na bubrege?

    Za većinu ljudi, ispijanje kafe je bezbedno, kazala je Melisa Prest, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku i član Preventivno-medicinskog odbora za pregled.

    Neka istraživanja su pokazala da umereni ljudi koji piju dve ili više šoljica kafe dnevno zapravo imaju manji rizik od razvoja bolesti bubrega, prenosi Prevention.com.

    „Najveća zabrinutost u vezi sa ispijanjem kafe za osobe sa bubrežnim oboljenjima je to što je ona bogata kalijumom i takvi ljudi nakon dijete sa nižim sadržajem kalijuma moraće da vode računa o tome koliko kafe konzumiraju dnevno“, objasnila je ona.

    Kako brzina metabolizma utiče na rezultate bubrega?

    Kofein je stimulans, tako da može da ubrza vaš metabolizam i stimuliše nervni sistem da razgrađuje masti.

    „Zabrinutost zbog kofeina za one sa bolestima bubrega i visokim krvnim pritiskom je da previše kofeina može povećati vaš krvni pritisak“, dodala je ona.

    Dakle, koliko je previše kafe?

    marketing

    Muškarac, kafa, studija (Pixabay)

    Više od 600 mg kofeina dnevno je previše za većinu ljudi, smatra Prest. To je ekvivalent oko 6 šoljica kafe dnevno. Ne preporučuje se više od 400 mg kofeina dnevno ili 4 šoljice kafe dnevno za prosečnu odraslu osobu. Ali, ovo varira na osnovu nekih drugih faktora.

    „Ako ste neko sa visokim krvnim pritiskom ili ste trudni, ne bi trebalo da pijete više od 2 šoljice kafe dnevno jer kofein može povećati krvni pritisak“, upozorila je.

    Kako možete znati da li imate gen CYP1A2?

    Osim što možete da testirate krv ili pljuvačku na CYP1A2 (koji vam omogućava da znate da li ste brz ili spor metabolizator kofeina), možete i da procenite kako se osećate nakon što popijete kafu.

    Ljudi koji brzo metaboliziraju kofein će osetiti vrhunac oko sat vremena nakon konzumiranja kofeina. Spori metabolizatori možda neće osetiti vrhunac do oko 4 sata nakon što konzumiraju kofein. Prest je istakla da ljudi koji sporo metaboliziraju češće osećaju nemir, imaju uznemireni stomak, osećaju nervozu, razdražljivost, ubrzano im kuca srce, imaju poteškoća sa spavanjem i češće mokre nakon konzumiranja kofeina.

    Međutim, to ne znači da ne možete uživati u jutarnjoj šoljici kafe čak i ako posedujete gen.

    „Ljudi koji sporo metaboliziraju i dalje mogu da uživaju u kofeinu u malim količinama i ranije tokom dana“, zaključila je Prest.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay, Unsplash

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE