Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tviter

  Stručnjaci upozoravaju: Arhivirajte objave, Tviter bi mogao da EKSPLODIRA

  Usred tekućih posledica od preuzimanja Tvitera od strane Ilona Maska, spekulacije o skorom kolapsu platforme se kovitlaju – ostavljajući korisnike da se pitaju šta im je činiti.

  Nakon što je Mask otpustio hiljade radnika, mnogi korisnici su prijavili da se platforma raspada u realnom vremenu – od grešaka na početnim stranicama do neuspešnih prijavljivanja – a istraživači očajnički pozivaju korisnike da preuzmu svoje tvitove u slučaju da Tviter potpuno eksplodira.

  „Ako je nešto do čega vam je stalo na Tviteru, sada je vreme da postanete privremeni stručnjak za mere digitalnog arhiviranja“, rekla je Kerolajn Sinders, istraživač veštačke inteligencije i osnivač laboratorije za ljudska prava „Convocation Research and Design“.

  Digitalno arhiviranje – proces očuvanja onlajn sadržaja za buduću upotrebu – se stalno širi od pokretanja interneta, ali i dalje postoji u složenom, decentralizovanom okviru.

  Ilon Mask, Tviter

  Ilon Mask, Tviter Ilon Mask, Tviter (Beta/AP/Pixabay)

  Bilo je brojnih napora da se spasu postovi na Tviteru tokom njegovih 16 godina postojanja: Kongresna biblioteka je počela da arhivira sve tvitove 2007. godine, ali je zaustavila proces 2017. zbog sve većeg obima platforme. Sada čuva Tviter sadržaj „na selektivnoj osnovi“.

  Verovatnije je da će tvitovi sa uticajnih naloga biti sačuvani. Nacionalna uprava za arhive i dokumente čuva sadržaj svih Tviter naloga savezne vlade, rekao je portparol Kongresne biblioteke. Aktivisti i medijske kuće izgradile su sopstvene sisteme za praćenje, sa „Politivoops“ – servisom iz ProPublica koji prati izbrisane tvitove javnih zvaničnika – i PolitiTweet-om, koji ima za cilj „da moćne drži odgovornim“ praćenjem i arhiviranjem tvitova poznatih ličnosti, političara i javne ličnosti.

  Šta je sa prosečnim korisnicima?

  Ali šta je sa prosečnim korisnikom Tvitera, čije objave niko nije smatrao interesantnim osim onih koji ih poznaju? Mnogi korisnici su poslednjih dana tvitovali da žele da arhiviraju tvitove voljenih osoba koje su preminule.

  „Da li je moguće preuzeti tuđu arhivu? Tvitovi moje sestre se i dalje objavljuju od pre šest godina i ponovo ih čitam kada mi nedostaje”, napisao je jedan korisnik. „Jedan od mojih najbližih prijatelja je preminuo prošle godine, kada sam imao loš dan, i dalje ga nađem na Tviteru i smejem se njegovim sarkastičnim tvitovima“, rekao je drugi. „Bilo bi srceparajuće da njegov nalog jednostavno nestane“.

  Ilon Mask, Tviter (Beta/AP)

  Internet arhiv, neprofitna organizacija osnovana 1996. godine, najveća je javna web arhiva i nudi javno dostupne alate za otpremanje i čuvanje sadržaja na mreži . Arhivirao je više od 625 milijardi web stranica – uključujući brojne tvitove. Ali mnoge platforme ne olakšavaju čuvanje sadržaja u slučaju njihovog kolapsa, a Tviter nije izuzetak, rekao je Džejson Skot, slobodni arhivista u Internet arhivu koji je radio na arhiviranju delova Tvitera u poslednjih 15 godina.

  „Ovo otkriva težak problem na kulturnom, inženjerskom i troškovnom nivou“, rekao je Skot. „Većina kompanija ne uzima u obzir sopstvenu smrtnost u svom kodu ili inženjerskom dizajnu“.

  Arhiva Tvitera može izgledati sasvim drugačije od verzije na mreži – mnogi alati za preuzimanje tvitova ne čuvaju medije koji su uključeni u njih, niti odgovore. Vremenom je teško sakupiti naloge za sadržaj, posebno one koji su privatni. Ogroman obim postova na Tviteru posebno otežava arhiviranje. Otkako je osnivač Tvitera Džek Dorsi postavio prvi tvit 2006. godine, milijarde postova je napravljeno na sajtu za mikroblogovanje – sa prosečno 6.000 tvitova u minuti širom sveta.

  Prolaznost društvenih mreža

  Iako je trenutna silazna spirala Tvitera bila šokantno nagla, internet pejzaž je uvek bio nesiguran – sa prosečnim životnim vekom web stranice manje od tri godine .

  „Ovo naglašava prolaznost društvenih mreža, a čak i ako ih ponekad koristimo kao javnu infrastrukturu, one to nisu“, rekao je Sinders. „Mask bi sutra mogao da odluči da se povuče, a kompanije mogu da donose izvršne odluke koje utiču na sve nas.

  Iznenadna pretnja postojanju Tvitera pokrenula je pitanja o tome ko odlučuje koje kulturne artefakte će zadržati. Ako 16 godina sadržaja sa platforme nestane preko noći, šta bi trebalo da preživi? Trampovi tvitovi – koliko god bili zapaljivi – zauvek će postojati u javnim evidencijama. Ali pritužba prosečnog korisnika zbog dugog reda za kafu ujutru ili smešne slike njihovog ljubimca mogu biti izgubljeni zauvek.

  Skot je rekao da bi pitanja izazvana haosom na Tviteru mogla da dovedu do budućnosti u kojoj se društvenim medijima upravlja drugačije, prenosi na neprofitne organizacije ili bliže reguliše. Ali u međuvremenu, ako želite da sačuvate tvitove – bilo da se radi o šalama omiljene poznate ličnosti ili o poslednjim mislima voljene osobe koja je preminula – on predlaže analognije rešenje, piše Gardijan.

  „Odštampajte njihove tvitove i stavite ih u kutiju“, rekao je on. „Oni će trajati duže u svakom pogledu.“

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE