Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Štednja u inostranstvu je protivzakonita

  Fizička lica ne mogu otvarati devizne račune u inostranstvu po osnovu štednje, jer to nije dozvoljeno zakonom o deviznom poslovanju, kao ni podzakonskim propisima, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

  U saopštenju NBS, povodom pojedinih medijskih napisa kojima se sugeriše da bi štednja stanovništva zbog viših kamata i boljeg poreskog tretmana mogla da se „preseli“ iz Srbije u druge zemlje, kao što su Bosna i Hercegovina ili Crna Gora, naglasila da mogućnost „preseljenja“ štednje nije zakonski utemeljena, a preporuke u tom pravcu predstavljale bi pozivanje na kršenje zakona.

  Kamatne stope na dinarsku štednju trenutno iznose oko tri odsto do 4,5 odsto na štednju oročenu do godinu dana, što je relativno atraktivnije u odnosu na štednju u zemljama u okruženju, a prihod na kamatu od dinarske štednje se ne oporezuje, navodi se u saopštenju.

  Kada se porede i kamatne stope na deviznu štednju, potrebno je imati u vidu i činjenicu da je u međunarodnom okruženju došlo do značajnijeg pada kamatnih stopa, te da visinu kamatnih stopa banaka uvećavaju i određene riziko premije, navodi NBS.

  Bankarski sektor u Srbiji je stabilan i dobro kapitalizovan, Srbija ima viši rejting od Crne Gore i BiH i u kontinuitetu beleži povećanje makroekonomskih izgleda zemlje, o čemu svedoče i poslednje ocene Međunarodnog monetarnog fonda u sprovođenju aranžmana iz predostrožnosti, navodi se u saopštenju.

  Izvor: Agencije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE