Startap vredan 200 miliona želi da ZAUSTAVI BIOLOŠKI SAT žena

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Startap vredan 200 miliona želi da ZAUSTAVI BIOLOŠKI SAT žena

  Čak i u današnje vreme neverovatnih ideja i mogućnosti Martin Varšavski (Martin Varsavsky) se ističe. On je izgradio više uspešnih kompanija, širom Evrope je poznat u svetu tehnike, a uz to je i otac šestoro dece.

  Nakon što se pre dve godine preselio iz Španije u Sjedinjene Države odlučio je da pokrene novi biznis. Svoj startap nazvao je Uvod u plodnost i njime planira da industriju neplodnosti okrene naglavačke. Kako Forbs (Forbes) piše njegovo dete će biti prva ’beba Uvoda’, a njegova žena Nina trenutno je trudna i očekuje njihovo treće zajedničko dete u januaru.

  Potkrepljen je sa čak 200 miliona, a planira da preuzme tehnologiju industrije neplodnosti koja se kako navodi odnosi na veštačku oplodnju i zamrzavanje jajnih ćelija, i da je proširi na plodnost nadajući se da će time postići da ženske odluke o porodici i karijeri nisu vođene njihovom biološkim časovnicima.

  Umesto da se fokusira na žene koje su pri kraju godina za rađanje i kojima je teško da zatrudne, ova tehnika će prvenstveno ciljati žene u kasnim dvadesetim i do sredine tridesetih godina, kada su jajne ćelije u boljem stanju, lakše je njima raditi i kada iz njih mogu da nastanu zdrave bebe.

  Veliki značaj za početak ovog startapa ima istraživanje sprovedeno u Americi koje pokazuje da jedna od tri žene rodi prvo dete posle 30. godine, a da jedna od deset rode prvo dete nakon 35. godine. Ovaj projekat omogućuje ženama da imaju veću kontrolu nad rađanjem i organizacijom svog života. Kako Martin kaže cilj im je da pomažu ženama da imaju zdrave bebe kada one to žele.

  Sa druge strane, mnogi osuđuju postupak zamrzavanja jajnih ćelija mladih devojaka, naglašavajući da im to daje samo lažni osećaj sigurnosti i da ih podstiče da karijeru stave ispred roditeljstva. Uz to ovaj postupak je veoma skup i iskazuje se u hiljadama dolara. Pre dve godine Epl (Apple) i Fejsbuk (Facebook) su postale prve kompanije koje su nudile zamrzavanje,a  ove godine i Pentagon je pokrenuo novi pilot program koji plaća za zamrzavanje jajnih ćelija i spermatozoida.

  Martin vredno radi na svemu stvarajući biznis plan, procenu rizika i ostale poslovne poteze koji će biti poleđina ideji da se za par desetina miliona dolara kupi većinski udeo u najvećoj klinici za oplodnju Udruženju reproduktivne biologije u Atlanti, koja je u saradnji sa najvećom bankom donora na svetu.

  On se nada da će Uvod u plodnost postati svetski brend plodnosti. Umesto da nudi odvojene pakete, kao što su usluge zamrzavanja, skladištenja, hormonski lekovi i tako dalje, Uvod će podrazumevati sveobuhvatni paket kao jedinstven metod pružanja svih usluga na jednom mestu. Metod će obuhvatati četiri koraka: zamrzavanje i čuvanje, stvaranje embriona kada je žena spremna, sveobuhvatan genetski skener za urođene bolesti i hromozomopatijama i transfer pojedinačnog embriona kako bi se smenjile mogućnosti za stvaranje blizanaca ili trojki, što je česta pojava kada se žene odluče na ovaj korak. Pored toga uvod će raditi i zamrzavanje spermatozoida.

  [preporucene_vesti ids=”248211, 240852″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE