Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  dodola

  Srpski startup Dodola razvija AI dadilju za negu kućnih biljaka

  Biljke su novi kućni ljubimci, a sve je to zahvaljujući osobama koje sebe zovu “Plant parents” ili “roditelji biljaka”! Šta su “Plant Parents”? Termin koji je su smislili “milenijalci” posledica je snažnog povratka popularnosti kućnih biljaka.

  Istraživanje iz 2020. godine potvrdilo je da 70% milenijalaca sebe naziva roditeljima biljaka, što znači da poseduju barem jednu biljku i smatraju je svojom bebom.Svi znamo da biljke poboljšavaju ukupnu estetiku stanova. Vlasnici biljaka kažu da utiču i na njihovo mentalno zdravlje, fizičko blagostanje i produktivnost

  Ali, postoje i izazovi.

  Čak 67% učesnika ankete kaže da su oni i “plant murderers” ili “ubice biljaka”! Istraživanje takođe navodi da 40% milenijalaca planira da kupi sobnu biljku, ali 48% je nervozno zbog svoje sposobnosti da održavaju biljke u životu!

  Vlasnici kućnih biljaka navode da su njihove brige uglavnom:

  • 50% Da li biljka ima dovoljno svetlosti,
  • 46% Koliko je tačno vode potrebno,
  • 43% Koja je razlika u nezi biljaka ako je biljka unutra ili spolja,
  • 21% Da li će moći da nađu nekoga da briune o njihovoj biljci dok su na odmoru

  Kao što svakom roditelju može biti potrebna dadilja, roditelji biljaka sada imaju svoju i ona se zove Dodola!

  Dodola, AI dadilja za punu negu bilo koje kućne biljke

  Dodola je slovenska boginja kiše i žena vrhovnog božanstva Peruna (boga groma). Sloveni su verovali da kada Dodola pomuze svoje nebeske krave, oblake, pada kiša na Zemlji.

  Dodola uređaj, poput božanstva po kome je dobio ime, pomaže biljkama da rastu i ostanu zdrave. Opremljen je senzorima, komunicira sa mobilnom aplikacijom i radi kao dadilja biljke sa punim radnim vremenom.

  Primarni senzor Dodole su njene oči

  Dodola ima kameru visoke rezolucije koja može da vizuelno prati biljku sve vreme. Prepoznaje kou biljku korisnik ima i u koordinaciji sa drugim senzorima i podacima,

  Dodola osigurava da biljka dobije tačnu količinu vode tokom svog životnog veka. Za pravilno zalivanje biljke, uređaj takođe koristi senzor vlage u zemljištu, senzor vlažnosti vazduha i senzor temperature.

  Takođe koristi informacije dostupne u svojoj bazi podataka o geolokaciji postrojenja i trenutnim vremenskim uslovima. Čak i kada nije online, Dodola će zapamtiti šta je naučila i nastaviti da zaliva biljku i čuva je!

  Druga važna uloga kamere je da prati zdravstveno stanje biljke i na vreme prepozna bilo koje oboljenje. Kada se otkrije, Dodola će proveriti najbolji mogući tretman i obavestiti korisnika kako da tretira biljku.

  Dodola koristi mobilnu aplikaciju za komunikaciju sa korisnicima

  Uz mobilnu aplikaciju Dodola, korisnik može ostati povezani sa svojim biljkama sa bilo kog mesta. Uz aplikaciju, korisnik će primati sve relevantne informacije u realnom vremenu, pratiti napredak rasta i dobijati stručne savete prilagođene potrebama biljke. Aplikacija šalje obaveštenja i upozorenja, osiguravajući da se nikada ne propusti važan zadatak nege biljaka.

  Aplikacija takođe omogućava korisniku da upravlja uređajem. Recimo da je biljka još uvek suviše mlada da bi se prepoznala. Ručni unos će omogućiti uređaju da zna šta da radi. Korisnici takođe mogu postaviti sopstvene planove zalivanja ako to žele.

  Pored toga, aplikacija pruža sve podatke prikupljene putem senzora, obaveštava korisnika o nivou vode u rezervoaru, pa čak i omogućava korisniku da fotografiše biljku i postavi je na svoju omiljenu društvenu mrežu.

  Nemojte se iznenaditi ako vam Dodola na odmoru pošalje selfi samo da kaže: „Zdravo, sve je u redu, uživajte u boravku“, a zatim isti taj selfi možete podeliti sa prijateljima.

  Ne samo nula, moguć je i negativan ugljenični otisak sa Dodolom

  Dodola je opremljena baterijom napravljenom od recikliranih materijala. Ona napaja pumpe, senzore i vezu sa internetom. Puni se preko integrisanih solarnih panela i radi više od dve nedelje bez dopunjavanja, u zavisnosti od perioda zalivanja, podataka i prenosa slike.

  Plastika koja se koristi za pravljenje Dodole se takođe reciklira! Radeći ovo, procenjuje se da na samo 1.000 uređaja Dodola reciklira najmanje 200 kilograma plastičnog otpada godišnje. I

  stovremeno, pravilno zalivanje biljaka i korišćenje solarnih panela i recikliranih baterija štedi najmanje 40.000 litara vode i 200.000 kVh električne energije godišnje.

  Sama biljka ga takođe smanjuje nivo ugljendioksida i proizvodi kiseonik! Po istom broju uređaja u proseku se godišnje proizvede 43.800 litara kiseonika. Kućne biljke takođe apsorbuju najmanje 25-30% ugljen-dioksida koji oslobađaju ljudi.

  I kao dodatni bonus, a na osnovu izveštaja NASA-e, biljke mogu da uklone do 95 procenata toksičnih čestica iz vazduha u zatvorenom prostoru za samo 24 sata.

  O startupu Dodola

  Svoje izjave o Dodolu dali su gospodin Nebojša Satarić i Milomir Zekanović, inženjeri i deo osnivačkog tima.

  „Naša posvećenost brizi o biljkama ogleda se u našoj odgovornosti da zaštitimo planetu. Za svaki deo uređaja, odlučni smo da odaberemo materijale i resurse na takav način da to rezultira smanjenjem ili eliminisanjem ugljeničnog otiska. Sa ponosom možemo da kažemo da, prema našim proračunima, ne samo da će biti nula, već ćemo pomoći u proizvodnji novog kiseonika. U ovom trenutku, zadovoljni smo gde se nalazimo, i hardverski i softverski, i uskoro planiramo Kickstarter kampanju. Budite u toku!“

  Dodola je startup, sada u fazi prototipa, ali planira da se pojavi na Kickstarteru nešto kasnije ove godine. Više o Dodoli na veb stranici.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Dodola

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE