Srpski paradajz planuo posle poskupljenja u EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski paradajz planuo posle poskupljenja u EU

  Poskupljenje paradajza u Evropskoj uniji “preporodilo” leskovačku kvantašku pijacu. Komšije plaćaju i do 70 dinara za kilogram, a samo pre dve nedelje cena se kretala oko 20 dinara.

  Paradajz se u zemljama EU zbog povećane potražnje trenutno prodaje za 70 evrocenti po kilogramu, i to je glavni razlog zašto cena ovog povrća raste i na leskovačkoj kvantaškoj pijaci.

  Sve je više kupaca iz Bugarske, Grčke i BiH, koji kilogram paradajza ovdašnjim povrtarima plaćaju od 50 do čak 70 dinara za najkvalitetniju robu, dok se samo pre dve nedelje ta cena kretala oko 20 dinara.

  Znali smo da će nagli pad cene paradajza biti kratkotrajan, jer su tome doprinele velike vrućine, pa su ogromne količine robe istovremeno završile na tržištu, dok je potražnja u regionu bila zaista mala.

  Sve se u međuvremenu promenilo, pa je novi odnos ponude i tražnje promenio i cenu u našu korist, priča Jovica Stojković iz Navalina, jedan od najnaprednijih povrtara u Leskovcu.

  On ne veruje u tezu da je pisanje medija, odnosno internet-portala o niskoj ceni paradajza, dovelo do toga da sada ima mnogo više kupaca ovog povrća u Leskovcu. Internet i društvene mreže su svakako imale neku ulogu, ali sigurno ne i presudnu.

  U većini evropskih zemalja trenutno nema toliko robe koliko se traži, pa je logično da se trgovci iz okruženja, zbog blizine, okreću našem tržištu.

  Što nisu došli kada su seljaci bili prinuđeni da prodaju i za manje od 20 dinara po kilogramu, pita se Stojković i naglašava da su veliki kupci dobro povezani i da, i bez interneta, vrlo dobro znaju gde mogu da nađu najjeftiniju robu ako im je ona potrebna.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE