Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpske farme kokošaka ne ispunjavaju uslove za izvoz jaja u EU

  Srbija još ne može da izvozi kokošija jaja u Evropsku uniju, niti da prevozi preko te teritorije u treće zemlje, rekao je direktor Poslovnog uduženja za živinarstvo Rade Škorić.

  Iz Srbije se sada, prema njegovim rečima, jaja izvoze u Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, a od nedavno, posle 30 godina i u Albaniju. Krajem prošle godine oko 800.000 komada izvezeno je u Ekvatorijalnu Gvineju, transportovana su avionom u četiri leta jer je ta zemlja imala nestašicu, ali se, kako je rekao, takav transport ne isplati.

  Srbija još ne može da izvozi jaja u EU, niti da prevozi preko te teritorije u drugu zemlju dok ne ispuni uslove o zdravstvenoj ispravnosti životinja, bezbednosti hrane, otvori laboratoriju za kontrolu i ispuni uslove o dobrobiti životinja.

  Da bi ispunila uslove iz pravilnika o dobrobiti životinja, farmeri moraju da, prema rečima Škorića, zamene postojeće kaveze za šta je nekoliko puta produžavan rok, a poslednji ističe krajem decembra ove godine.

  Što sličnije prirodnom okruženju

  Vlasnici farmi kokošaka, da bi ispunili uslove iz Zakona o dobrobiti životinja moraju da obezbede nove kaveze za uzgoj kokošaka koji treba da imaju veći prostor po kokoški nego do sada, njega treba povećati sa sadašnjih 550 kvadratnih santimetra na 750, zatim obezbediti poseban prostor gde bi imale gnezda za nošenje jaja, umesto da ih, kao sada, nose po celom kavezu.

  Propisi EU predviđaju i da uslovi u kavezima budu što sličniji prirodnom okruženju, visina svakog sprata kaveza mora se povećati za 20 santimetara, kavez mora da ima protočnu vodu, šipke koje bi imitirale granu na kojoj mogu da „sede“, zatim deo prostora mora biti imitacija zelenih travnjaka i mora postojati prostor, uređen za oštrenje noktiju i kljuna.

  U Srbiji ima 1.100 registrovanih farmi kokošaka gde se uzgaja oko četiri i po miliona kokošaka, a u gazdinstvima ima još oko tri miliona komada. Proizvodnja manjih farmi koje su zbog niske cene jaja za vreme pandemije ugašene, nadoknađena je povećanjem kapaciteta većih farmi.

  „Jaja u Srbiji poskupela 30 odsto, ali su najjeftinija u regionu, možda i u Evropi“

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE