Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiji fali 30.000 programera

  Srbiji nedostaje 30.000 IT stručnjaka da bi ostvarila godišnji izvoz sektora informacionih tehnologija od dve milijarde evra, ocenila je državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić.

  Visoke godišnje stope rasta izvoza i činjenica da je izvoz kompjuterskih usluga u 2018. premašio očekivanih milijardu evra, ukazuju na potencijal IT sektora kao jedne od najzdravijih grana srpske privrede, ukazala je Matić u pisanoj izjavi.

  Ona je navela da je, prema podacima Narodne banke Srbije, izvoz kompjuterskih usluga u 2018. godini iznosio 1,16 milijardi evra i da je to povećanje od 34 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je pozitivan saldo 610 miliona evra ili 32 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

  „Dvocifrene stope rasta izvoza, kao i prihoda i zaposlenosti značajno su iznad proseka, a prema profitabilnosti IT sektor se svrstava u četiri vodeće delatnosti. Ovi parametri potvrđuju da je IT šansa za brži ekonomski oporavak koju Srbija ne sme da propusti“, naglasila je Matić.

  Ona je ocenila da su za dalji rast neophodni IT kadrovi koji već sada nedostaju.

  „Procenjuje se da je za dostizanje dve milijarde evra izvoza IT usluga, prema sadašnjem modelu rada, potrebno dodatnih 30.000 IT stručnjaka. Zato je obrazovanje IT kadrova od strateške važnosti“, poručila je državna sekretarka.

  Ona je podsetila da su značajni pomaci načinjeni uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta u osnovno obrazovanje, kao i povećanjem broja informatičkih odeljenja u srednjim školama.

  Matić je ukazala da je obrazovanje IT kadrova jedna od ključnih mera u Strategiji razvoja IT industrije za period od 2017. do 2020. godine.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE