Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija zabeležila najbrži rast elektronske uprave u poslednje dve godine u Evropi

  Srbija je od svih država u Evropi zabeležila najbrži rast elektronske uprave u poslednje dve godine, pokazala je Studija UN za 2016. godinu, saopšteno je iz Direkcije za elektronsku upravu povodom nacionalnog dana eUprave – 20. decembra.

  Broj naloga na nacionalnom Portalu eUprava, od septembra je porastao je za više od 200.000, a trenutno ima oko 600.000 aktivnih korisnika, koji su 2016. kompletirali preko 2.000.000 realizovanih usluga.

  Dok je, prema ukupnom indeksu razvoja eUprave, Srbija 2014. bila na 69, ove godine nalazi se na 39. poziciji globalne rang liste UN-a.

  Studija je pokazala i da se Srbija nalazi na prvom mestu u regionu, a 17. u svetu, kada je reč o e-participaciji, odnosno uključivanju njenih građana u javne rasprave, komentarisanje zakona i odluka državnih organa, putem Interneta.

  Iz Direkcije ukazuju da će uskoro sa radom početi i veliki nacionalni portal koji će sve podatke objediniti na jednom mestu.

  U narednoj godini planirano je umrežavanje šest državnih institucija, što će rezultirati ukidanjem skoro sedam miliona papira godišnje, koje su građani do sada preuzimali sa raznih šaltera.

  To će označiti i pravu primenu Zakona o upravnom postupku i biće osnov za smanjenje nepotrebne birokratije i troškova i značajna ušteda vremena za sve građane i privrednike.

  Za sledeću godinu najavljen je i redizajn portala e-Uprava, kako bi se još bolje prilagodio potrebama korisnika, navode iz Direkcije.

  U ovoj godini građanima je omogućeno da, umesto u redovima, nove zdravstvene kartice pribave iz svog doma, a pokrenut je projekat eBeba koji roditeljima štedi oko šest sati čekanja na prijavu novorođenčadi u redovima na šalterima.

  Tokom ove godine napravljen je i katalog usluga Grada Beograda – čini ga 160 usluga, kao i mogućnost onlajn upisa dece u vrtić.

  Danas će u Beogradu povodom nacionalnog dana e Uprave biti organizovana Konferencija „eUprava – Srbija bez redova i šaltera“.

  Organizovana je kako bi se kroz umrežavanje i razmenu mišljenja između najrelevantnijih predstavnika državnog, privrednog i nevladinog sektora dodatno unapredio rad elektronske uprave u Srbiji.

  Cilj je kako se ističe, da se intenzivira komunikacija između države, građana i privrede.

  „Radićemo na tome da država nastavi da otvara svoje podatke i učini ih dostupnima za najširu javnost. Uskoro će sa radom početi veliki nacionalni portal koji će sve te podatke objediniti na jednom mestu“, ističu u Direkciji za e upravu.

  Izvor: eUprava

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE