Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lepši pogled, veći porez

  Portugalija će vlasnicima kuća s lepim pogledom i bogatom osunčanošću nametnuti novu dažbinu, povećavajući im poresku osnovicu, objavljeno je u Službenom glasniku.

  Porez na takve kuće i stanove će time biti povećan do 20 odsto u slučaju kada kuća ili stan ima lep pogled, za šta se do sada plaćalo pet odsto što je već izazivalo gnev udruženja potrošača i vlasnika.

  „Sve ukazuje na to da će sledeći korak biti da se oporezuje kiseonik koji udišemo“, rekao je predsednik Udruženja vlasnika nekretnina Portugalije Antonio Farias Markes.

  „Odlučno smo protiv tih mera jer se zasnivaju na subjektivnom kriterijumu. Pogled iz kuće može se različito ocenjivati“, rekao je za AFP Ernesto Pinto, stručnjak za porez iz Udruženja potrošača DECO.

  S druge strane, vlasnici kuća iz kojih se vidi neko groblje ili industrijsko postrojenje, dobiće smanjenje poreza na imovinu do 10 odsto, a do sada je to bilo pet procenata.

  U početku će povećanje važiti za sve stambene nekretnine koje su predmet poreza na imovinu, a potom će se ograničiti samo na kuće skuplje od 250.000 evra, što je rezultat amandmana poslanika Komunističke stranke.

  Povećanje osnovice je uvedeno „kriterijumom socijalne pravde“, tvrdi Žoao Galambaš, portparol vladajuće Socijalističke partije. „Neshvatljivo je da neko ko živi u podrumu i neko ko stanuje na spratu sa odličnim pogledom plaćaju potpuno isti porez“, istakao je on.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE