Srbija među pet najboljih za investiranje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija među pet najboljih za investiranje

  Srbija je i dalje privlačno mesto za ulaganje, tako da se i u ovoj godini, prema procenama Narodne banke Srbije, očekuje priliv stranih direktnih investicija od oko 1,8 milijardi evra, kao i prošle godine.

  To je 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, po čemu je Srbija bila i ostala jedan od lidera u regionu. U prvih devet meseci ove godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,3 milijarde evra.

  Najviše je ulaganja u infrastrukturne projekte i energetiku, prehrambenu i proizvodnju odeće i obuće. Veća dobit kompanija u 2015. i 2016. godini rezultat je pre svega njihovog uspešnijeg poslovanja, ističu u NBS.

  Iako se to odražava na isplate dividendi, strani investitori pretežno se opredeljuju da ostvarenu dobit zadrže i ponovo ulažu. Tako je za devet meseci ove godine po osnovu ostvarene dobiti neto isplaćeno 384 miliona, dok je reinvestirano 438 miliona evra.

  Na odluku stranih investitora da nastave da ulažu u Srbiju, između ostalog, utiče i unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, kao i bolje makroekonomske performanse i izgledi naše ekonomije.

  Prema istraživanju koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija Ernst i Jang, Srbija je jedna od pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije u evropskoj industriji, i druga je po stopi rasta broja novih radnih mesta stvorenih iz takvog ulaganja.

  Rezultati ovogodišnjeg istraživanja o atraktivnosti Evrope kao odredišta za direktne strane investicije pokazali su da je Srbija u 2015. godini imala rast od 108 odsto u broju stvorenih radnih mesta – sa 5.104 u 2014. godini na 10.631 u 2015. godini.

  Ovakvi rezultati su postavili Srbiju na drugo mesto na listi top 10 zemalja po kriterijumu stvaranja novih radnih mesta od aktivnosti stranih direktnih investicija.

  Ekonomisti ukazuju na to da je za stabilan i dugoročan rast srpske ekonomije neophodan ustaljen godišnji priliv direktnih stranih investicija od najmanje 1,6 milijardi evra.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE