Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija između STO i GMO

  Učlanjenje u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) Srbija je inicirala pre 13 godina, ali pregovori još nisu okončani. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i savetnik u STO Predrag Bjelić kaže za BIZLife da se stalno pojavljuju nove članice i, time, sve to prolongira. Jedan od zahteva, kaže, tiče se izmene Zakona o GMO koji još nije izvršen a, posle toga, treba završiti pregovore s još nekim članicama. S druge strane, ocenjuje i da su poljoprivednici u Srbiji slabo upoznati s time šta sve podrazumeva članstvo u STO, kao i s tim šta je to GMO.

  Zakon o genetski modifikovanim organizmima u Srbiji je usvojen pre osam godina. Pored ostalog, podrazumeva nultu toleranciju na trgovinu tim proizvodima. S druge strane, iz celog sveta uvozimo proizvode koji imaju GMO (to čine i veliki proizvođači). Kako objašnjavate taj paradoks?

  – Kontrole nisu dovoljno dobre, a švercuju se i proizvodi koji sadrže GMO. Stari zakon, koji je izmenjen pre osam godina, imao je dobra rešenja.

  Kome odgovara to što na uvezenoj robi nije precizno obeležen sastav?

  – Nemamo propise o označavanju proizvoda s GMO, kao što je slučaj u Evropskoj uniji.

  Šta sve treba promeniti u Zakonu kako bi građani znali šta kupuju (i neke zemlje članice EU ne dozvoljavaju proizvodnju GMO, ali na deklaracijama piše tačan sastav)?

  – Najpre, treba uvesti precizno obeležavanje sastava proizvoda i režim kontrole uvoza proizvoda sa GMO, po ugledu na Evropsku uniju.

  Šta sve dobijamo ulaskom u STO?

  – Koliko god velike i razvijene bile nacionalne privrede, one ne mogu uspešno da se razvijaju bez međunarodne trgovine, koja im obezbeđuje izvor za sirovine koje im nedostaju, ali i tržište za plasman viškova proizvoda koje proizvode. To znači da, što je zemlja manja, to je značaj međunarodne razmene za nju značajniji, pa zato one moraju da budu otvorene za svetsku privredu. Kroz svoja pravila, STO daje osnovne principe trgovinske  saradnje država i čini da se ona odvija na stabilan i predvidljiv način, te omogućava da se svi trgovinski sukobi država završe mirno. Zemlja koja je članica STO mora da bude tretirana kao ravnopravni partner u međunarodnim trgovinskim pregovorima, s istim glasom i bez diskriminacije u pogledu korišćenja svojih prava.

  Članstvo u toj organizaciji je izuzetno značajno za Evropsku uniju, jer ona sve trgovinske odnose s najznačajnijim privredama u svetu – Amerikom, Rusijom, Kinom, Japanom… – reguliše isključivo kroz Svetsku trgovinsku organizaciju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE