Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Somboled smanjio kvote za otkup mleka. Proizvođači u strahu

  Somborska mlekara „Somboled“ smanjila je kvote za otkup mleka od malih proizvođača. Bez prethodnih najava otkup je smanjen za pet do 20 litara, zavisno od količine isporučenog mleka, javlja RTV.

  Proizvođači mleka, oni mali koji drže nekoliko ili 10, 20 krava i mleko prodaju „Somboledu“ strepe od svakog dolaska na otkupno mesto, jer ne znaju da li će i sutra moći mlekari da predaju iste količine mleka. Ili će ih mlekara, što se i dešava, obavestiti da će ubuduće primati manje mleka.

  Sagovornici RTV-a saglasni su da će posledice ovakvog odnosa prema proizvođačima biti dugoročne, jer će poljoprivrednici smanjivati broj mlečnih krava i proizvodnju mleka kojom se njihove porodice bave decenijama. Dodatno strahuju i zbog najavljenog ukidanja carinske zaštite na uvoz mleka iz Evropske unije.

  U odgovoru mlekare „Sombled“, koja posluje u sastavu „Lactalisa“ kažu obzirom da su otkupne kvote smenjene, jer u toku maja meseca proizvodnja sirovog mleka dostiže sezonski maksimum.

  „Reč je o uobičajenim pojavama ciklusa veće proizvodnje mleka, pre svega kod malih proizvođača. Kako dodatne količine izlaze iz okvira trenutnih kapaciteta, naša preporuka bila je da privremeno neznatno smanjimo količine sirovog mleka na mestima koja imaju najveći rast količina. Ova preporuka neće ugroziti uspešnu i dugogodišnju saradnju sa farmerima, jer će trajati najkasnije do kraja meseca, nakon čega ćemo nastaviti da otkupljujemo sve količine mleka od svih naših proizvođača. „Somboled“ već duži period radi na tehničkom maksimumu u pogledu kapaciteta za prijem i preradu sirovog mleka u proizvodnom pogonu u Somboru i trenutno radimo na povećanju tehničkih kapaciteta mlekare kako bismo izašli u susret potrebama tržišta, a ujedno i uvećali domaću proizvodnju“, navodi se u odgovoru „Somboleda“.

  Izvor: RTV, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE