Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skelet dinosaurusa

  Neko je upravo dao 6 miliona USD za SKELET DINOSAURUSA

  Redak skelet dinosaurusa prodat je u SAD nepoznatom kupcu za nešto više od 6 miliona dolara. Ponudio ga je Sotebi i prodao ga je na prirodnjačkoj aukciji ove firme u Njujorku u četvrtak.

  U pitanju fosil gorgosaurusa, dalekog rođaka zloglasnog tiranosaurusa reksa, koji je otkriven 2018. Anonimni kupac će dobiti jedinstvenu priliku da dodeli nadimak nekadašnjem predatoru.

  Sotebi je drugi put prodao fosilizovani skelet dinosaurusa na aukciji. Prvi put je tiranosaurus reks pod nadimkom Sju, prodat čikaškom muzeju 1997. za 8,36 miliona dolara. Očekivalo se da će gorgosaurus dobiti ponude do 8 miliona dolara, piše BBC.

  On je jedini primerak te vrste koji je ponuđen na prodaju, a ide u privatno vlasništvo. Postoji samo 20 fosila poput njega za koje se zna širom sveta.

  Gorgosaurus je lutao Zemljom pre oko 77 miliona godina. Baš kao i tiranosaurus reks, imao je veliku glavu, usta puna zakrivljenih i oštrih zuba i male prednje udove sa dva prsta.

  Iako manji od svog rođaka dinosaurusa, bio je brži, žešći i imao je jači zagrižaj optimizovan za „probijanje debele kože i prodiranje duboko u meso njihovog plena“, navodi Sotebi.

  Fosil je otkriven na privatnom zemljištu u američkoj državi Montana. Ima 79 koštanih elemenata, visok je 3 metra i dugačak 6,7 metara.

  Koji su predlozi za nadimak gorgosaurusa?

  Iako nadimak za skelet gorgosaurusa još uvek nije zvanično objavljen, „prekrasni Džordž“ se pojavio kao jak kandidat među pratiocima Sotebija na društvenim mrežama.

  Rekordna cena fosila dinosaurusa u svetu i dalje je 31,8 miliona dolara koji je prodat na onlajn aukciji privatnom kupcu 2020.

  Neki stručnjaci su zabrinuti zbog toga što se skeleti dinosaurusa prodaju na privatnom tržištu.

  „Ovakav skelet je deo našeg kolektivnog prirodnog nasleđa, ostatak Zemljine prošlosti koji je relevantan za sve nas“, rekao je Dejvid Poli, profesor na Univerzitetu Indijana i bivši predsednik Društva za paleontologiju kičmenjaka.

  Gregori M Erikson, profesor anatomije i paleobiologije kičmenjaka na Državnom univerzitetu Floride, rekao je za BBC da brine da prodaja „šalje poruku da je to kao bilo koja druga roba koju možete kupiti za novac”.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE