Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I TO SE DEŠAVA: Kompaniji propadaju poslovi jer nema radnika

  Fabrici za šivenje donjeg veša i kupaćih kostima Alex Fashion koja od 3. oktobra radi u halama novosadske Slobodne carinske zone nedostaju krojačice i zbog toga firma ne može da pokrene proizvodnju u punom obimu, priča vlasnik Aleksandar Kosovac.

  On je u gradu i okolnim mestima iznajmio desetak bilborda na kojima stoji poziv nezaposlenim da se jave bez obzira na svoje kvalifikacije, ali i dalje nema dovoljno zainteresovanih.

  Kosovac je vlasnik i direktor preduzeća Alex i on se nakon tri decenije provedene u tekstilnom biznisu u Americi i Italiji odlučio da pokuša da pokrene poslove u Srbiji.

  Kaže da nije mislio da će mu u oživljavanju domaće tekstilne industrije nedostatak radne snage biti problem u Novom Sadu.

  Od juna priprema pokretanje biznisa, a ispostavilo se da je nedostatak radnika najveći problem za realizaciju investicije od oko dva miliona evra koliko je uložio u opremanje dve hale i sumnja da će uspeti da od Nove godine bar jedna halu „napuni“ radnicima.

  Odmah u startu nisam mogao da isporučim 8.000 kupaćih gaćica, pa mi je ugovor propao. U posao sam ušao s velikim planovima, jer znam kupce svuda u svetu i to one za koje treba da se radi naveliko.

  U Pakistanu imam poslovnog partnera koji traži po 1,2 miliona komada svega što je u proizvodnom programu. Imam i određenih zamerki u pogledu ovdašnjih carinskig propisa, ali to je druga priča, kaže Kosovac.

  Kada sam u zoni počeo u oktobru da radim bilo je desetak švalja, pa sam očekivao da će ih iz dana u dan biti sve više. Prvobitno sam planirao da počnem sa stotinak krojačica, a posle Nove godine da bude oko 200 zaposlenih. Sada posle dva meseca od otvaranja pogona imam svega pedesetak šnajderki.

  Po njegovom uverenju uslovi rada su dobri. Plata je za početnike oko 22.500 dinara, a oni veštiji ako rade na normu mogu zaraditi i do 3-4 puta više.

  U odabiru radne snage oslonio sam se na tržište rada u Novom Sadu, ali su kandidati posle dva-tri dana šivenja odustajali.

  Po savetu poslovnih ljudi u fabrici je formirao Udruženje krojača gde se besplatno obučavaju zainteresovani za šnajredski zanat. Ko hoće posle obuke može da ostane i odmah će dobiti zaposlenje.

  Izvor: Dnevnik

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nadam se boljem

   Hahahhahhaha pa idi ti negde da radiš za 22500 dinara... biznismenu stručni... Majstore to je 200$ za mesec dana, pa toliko bi u USA dao za 2 dana.Treba da te bude sramota ideje i kako se ophodis prema ovom narodu... Ako želiš radnike, odreši kesu, pa ćeš onda imati red za zaposljavanje ispred pogona...

  • pokušala i ništa

   -Zvala sam, ostavljala poruke - ništa, nti se iko javlja, niti odgovara na poruke. Prvenestvno mije brlo važno obuka na industrujskim mašinama, a ne plata. Proletos odem kod,,savetnika zaposoa,, i kaže da u BIG-u već od ponedljeka ima obuka za krojače,(bio je petak) ali ne i frima, bilo šta konkretnije kako bi stojala iza sledećeg što ću napisati. Nisam mogla iz zdravstevnih razloga. Zovem nakon dva meseca, pitam kada je termin za sledeći kurs - ne zna, onaj rok sam propustila pitanje da li će biti za 6 meseci. Prošlo i tih 6 - ništa. Kao prvo - sve poslove - ne samo ove ,u dogovoru sa državom ili pojedincinima - minira pomenuti Zavod, od kad sam zavedena kod njih - od 90-ih, dobijaju direktive kako sa kojima. Tako da neka sam proveri poziv na moblini koji je dao, a drugo - pitanje da li zaista ima problema koji mu drugi planski prave ili ih sam pravi. Možda nekom treba da propadne kako bi drugi profitirali iz njegovih gubitaka, ili je u pitanju konkurencije, ili ko zna šta treće, ali ja lično nisam da današnjih dana uspela da ih dobijem.

  • Novosadjanka

   U jednoj zanatskoj krojackoj radnji u kojoj sam privremeno radila, iz Alex tekstila je dosla otpustena radnica na probni rad. Otpustena posle 4 dana iz Alex tekstila. Davno nisam videla istraumiranije ljudsko bice . Ne znam da li se pod "dobri" uslovi podrazumeva dranje poslodavca, pretnje, "upozorenja" i lupanje recki ukoliko se podigne glava od masine. U toku perioda od 4 dana u tu istu zanatsku radnju su dosle 5 radnica na probni rad sa slicnim skustvom iz Alex tekstila. Pri tom, sve te zenice su pre toga radile na slicnim poslovima sa slicnim platama, znaci da su uslovi ipak ti koji diktiraju to da u Novom Sadu "nece niko da radi "u toj proizvodnji. Ne znam kako ih do sad nije inspekcija zatvorila. Trebalo bi poslati nekoga da istrazi te "dobre" uslove.

  • ljuta

   Zar nije novinarski princip da se obe strane iskazu svoje misljenje? Sto niste pitali neku radnicu kako joj je, pa mozda bi dobili odgovor zasto ih nema dovoljno? Ili ovo je tekst oglasne prirode? Nadam se da inspekcija rada cita i komentare na ovakve tekstove.

  • Upućena

   Gospodin Kosovac je mislio da preko noći može da vrati svojih 2 miliona evra koje je uložio i zaradi još dva miliona,sa radnicama koje nikada nisu sele za mašinu! Ja sam među njima.Otpuštena sam posle mesec dana i to bez ikakvog obrazloženja!Neko je zabrljao kupaće kostime i on je otpustio nas deset.Pre toga još deset i pre njih još deset jer je bio iznerviran!Da ne pričam o dranju,vređanju i omalovažavanju od strane gospodina Kosovca!Obećavao je tromesečnu obuku ali od toga ništa-˝obučavale˝su nas radnice koje su došle pre nas i to celih 5 dana!Ako on misli da je to dovoljno onda i on može da sedne za mašinu i perfektno šije,ali moje mišljenje je da čovek pojma nema o tekstilnoj industriji! Ja kao laik znam da u tekstilnoj industriji sve ide lančano a kod njega se ne zna ni ko pije ni ko plaća!Dešavalo se da po 10 mašina nemaju posla a ove druge se satiru od posla!Dao je oglas da traži nove radnice i one dolaze i odlaze kada vide te ˝dobre˝uslove koje on nudi!Sve u svemu,gospodina Kosovca je, ili neko pošteno izvarao da će ovde preko noći da napravi BUM ili je ovde došao da pere novac!Druge nema!

  • jasna

   Drage krojačice, otvorite same svoje krojačke radnje i moći ćete da živite od toga pristojno i dostojanstveno. Neće se niko iživljavati nad vama niti vas podcenjivati. Imajte petlju i veru u svoje sposobnosti. Neka političari zaposle svoju decu u ovakve firme pa da vide kako je. Oni svoju decu i sebe zapošljavaju u politici ili javnom sektoru, gde su plate veće i gde su prava radnika zaštićena jer postoje sindikati. U privatnim firmama poslodavci ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje i radnci su izloženi maltretiranju i izrabljivanju. A inspekcije samo napiši zapisnike i niko ne odgovara za ugrožavanje prava radnika. Znači, sami sebe ćete spasti ako sami otvorite svoj posao, uspećete jer ste stručne i vredne.

  • ISTINA

   Tako je! NEMOJTE DA RADITE ZA 22.000din. Cenite svoje profesije i tako će i drugi ceniti VAS! NE DAMO DA OD NAS PRAVITE JEFTINU RADNU SNAGU, MI VREDIMO!!!! AMEN. Nismo lenji, hoćemo da radimo, ali nismo kinezi i nećemo ni da postanemo. Mi smo Srbi i zato nas i svrbi... vaših pišljivih 22k

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE